Asociatia Young Initiative (AYI) este o organizație nonprofit înființată în 2009 care le oferă copiilor și tinerilor instrumentele educaționale necesare pentru a se dezvolta personal și profesional astfel încât să contribuie eficient la construirea României de mâine.

 

Asociația este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înțelegeri, pun în comun și fără drept de restituire contribuția materială, cunoștințele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activități în interes general, comunitar sau, după caz, în interesul lor, personal nepatrimonial.

 

Membrii Asociației cred că o societate educată este o societate puternică și liberă. Ei în puterea educației de a schimba oameni și comunități, de a crea oportunități și de a sprijini copiii și tinerii pentru a se dezvolta la adevăratul lor potențial. O educație de calitate dezvoltă spiritul liber, inițiativa, gândirea critică, curiozitatea și creează premizele unei vieți independente.

 

 

Parteneri ai Asociației în desfășurarea activităților specific sunt:

 

-          Copiii institutionalizați (abuzati, abandonati, neglijati) din Sectorul 4, Bucuresti (Centrul Primire Urgente Copil Abuzat Sector 4) 

 

-          Copiii si tinerii plasati în apartamentele de tip familial din cadrul Centrului Sf. Spiridon din Sectorul 4 Bucuresti 

 

-           Tinerii cu oportunitati reduse din licee bucureștene 

 

-          Voluntarii și organizațiile care lucreaza cu voluntari din România și diaspora, interesați de noutățile din domeniu și poveștile celor din sectorul ONG 

 

-          Organizațiile nonprofit și managerii acestora.

 

Viziunea Asociației asupra educației este reflectată în următoarele principii:

 

- Educația este un proces care trebuie să aibă loc pe tot parcursul vieții și să permită oricărei persoane atât obținerea de competențe generale și specializate, cât și dezvoltarea unor abilități de viață independentă;

 

- Prin ascultare activă și respect reciproc putem avea impact pozitiv în comunitate. Credem în dialog pentru rezolvarea provocărilor și invitarea la masa discuțiilor a tuturor factorilor interesați;

 

- În contextul provocărilor celei de a 4-a Revoluții Industriale, considerăm ca fiind esențiale: educația civică, educația financiară, educația digitală;

 

- Credem în dreptul fiecăruia de a decide referitor la propria persoană, de a-și alege credințele și valorile, precum și dreptul de a fi respectat cu privire la aceste alegeri;

 

- Considerăm îmbinarea elementelor de educație formală, non-formală și informală ca fiind critică pentru o educație completă, de calitate, care să pregătească societatea pentru provocările secolului XXI;

 

- Credem în puterea luiîmpreunăși în capacitatea oamenilor de a schimba comunități și mentalități atunci când se asociază pentru un scop comun. De aceea, credem că voluntariatul și implicarea comunitară sunt factori-cheie pentru o societate dezvoltată;

 

- O educație de calitate dezvoltă, printre altele, gândirea critică, creativitatea, curiozitatea, spiritul de inițiativă;

 

- Credem într-un sector nonprofit puternic, ca pilon al dezvoltării comunitare și democrației.

 

În 2017 Asociația a lansat primul White Paper dedicat tinerilor și persoanelor fără adăpost din România, în cadrul proiectului Overhope, finanțat prin programul Erasmus+.

 

Carta Albă este rezultatul muncii Grupului de Lucru pentru Tinerii Fără Adăpost, ce a adus pentru prima oară la aceeași masă experți din ministere, instituții publice locale și ONG-uri.

 

Asociația Young Initiative a demarat în anul 2015 o pre-cercetare cu privire la situația persoanelor și tinerilor fără adăpost din România în general, și din Municipiul București, în special. în urma acesteia, s-au trasat o serie de linii directoare ale problematicii tinerilor fără adăpost și Asociația și-a propus să lanseze un efort public colectiv pentru a identifica probleme și soluții, creând astfel Grupul de Lucru pentru Tinerii Fără Adăpost.

 

Grupul de Lucru cuprinde reprezentanți din instituții publice și ONG-uri care lucrează cu tinerii fără adăpost sau au tangențe cu acest grup-țintă, creând astfel în primul rând o platformă de comunicare și coordonare pe acest subiect, dar și oportunitatea de a identifica împreună problemele majore existente și potențiale soluții.

 

Documentul își propune să stea la baza viitoarelor politici publice din România referitoare la tinerii fără adăpost, analizând 7 probleme-cheie, propunând 36 de soluții și făcând 6 recomandări generale.

 

 

Un alt Proiect de success al Asociației Young Initiative este cel intitulat ”Punți către cunoaștere”.

 

Educația și atenția pe care un copil le primește în primii săi ani din viață sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea lui cognitivă și socială. Crezând puternic în acest lucru și dorind să se asigure că și copiii institutionalizați din centrele din Sectorul 4 vor avea parte de cât mai multă atenție și cât mai mult sprijin educațional, Asociația am pus bazele proiectului “Punți către cunoaștere”, proiect care reunește voluntarii care aduc speranța și un viitor mai bun pentru acești copii.

 

Scopul proiectului îl reprezintă creșterea gradului de acces la cultură, educație și tehnologie pentru copiii institutionalizați cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, aflați în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 București.

 

Proiectul a început în noiembrie 2010, pentru o perioadă nedeterminată, avân ca parteneri Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 București, Biblioteca Metropolitană București

 

Proiectul a avut ca primă etapă înființarea unui Centru de Lectură și Educație Non-Formală în cadrul Centrul de Primire Urgențe Copil Abuzat (în care se află copii institutionalizați cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani) din evidența DGASPC Sector 4 București. Proiectul a demarat cu sprijinul Fundatiei IREX, care a acordat un grant prin Concursul de Participare Comunitara in anul 2010.

 

Activitățile din această zonă au continuat cu proiectul Click&Know în 2011, printr-o donație oferită de Asociația Ateliere Fără Frontiere constând în 6 echipamente IT, voluntarii mergând și în apartamentele de tip familial din Sectorul 4.

 

În august 2015 cele 2 proiecte au fuzionat, toate activitățile sociale ale AYI din Sectorul 4 al Bucureștiului fiind integrate în proiectul “Punți către cunoaștere”.

 

În cadrul acestui proiect se desfăşoară activităţi de lectură, animaţie, IT, teatru şi ateliere de creativitate prin intermediul cărora să sporim gradul de acces la cultură şi educaţie al beneficiarilor, să le stimulăm creativitatea, inteligenţa, spiritul de lectură şi dorinţa de a cunoaşte cât mai multe lucruri despre lumea înconjurătoare.

 

Activităţile sunt desfăşurate de voluntari de trei ori pe săptămână. Voluntarii au experienta in lucrul cu copiii, si majoritatea provin din domenii precum sociologie, asistenta sociala si psihologie. Exista insa si volun- tari marinimosi din alte domenii, precum banking-ul.

 

Alte proiect ale Asociației sunt:

 

- Click&Know– Cu ajutorul Ateliere Fără Frontiere, am înființat un centru multimedia pentru copiii și tinerii din apartamentele sociale din Sectorul 4. În plus, în cadrul proiectului au loc și o serie de activități dedicate beneficiarilor. Proiectul este finanțat de Ateliere Fără Frontiere și este desfășurat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4.

 

Beneficiarii pot să învețe mai ușor, să acceseze informație, sau să își facă temele folosind instrumente informaționale (ex: pachetul Office, licențiat).

 

De asemenea, în cadrul centrului se organizează periodic activități de către voluntarii Asociației Young Initiative și cei ai Asociației Studenților la Matematică și Informatică din cadrul Universității București. Acestea constau în training-uri, ateliere, și își propun să îi învețe pe copii să utilizeze calculatorul și să îl folosească în scopuri diverse, dar în același timp să îi prevină asupra riscurilor și pericolelor existente.

 

- Blogunteer.ro– Blogunteer.ro spune împreună cu tine povestea voluntariatului din România! Articole, noutăți, proiecte, ghiduri, sfaturi și resurse despre voluntariat, toate se găsesc pe Blogunteer. Blogunteer.ro își propune să fie un instrument de informare și dezvoltare pentru voluntarii români, dar de asemenea își dorește să promoveze fenomenul voluntariatului în rândul tinerilor din țara noastră. În timp, Blogunteer s-a impus ca un site de referință în zona voluntariatului românesc.

 

- BiblioLounge– BiblioLounge este un spațiu de lectura, socializare și interacțiune dedicat tinerilor bucureșteni, unde aceștia își pot petrece timpul liber în moduri creative. Centrul este situat în Str. Christian Tell nr.10, în incinta Filialei “Ion Creangă” a Bibliotecii Metropolitane București. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin intermediul programului Tineret în Acțiune, făcând parte din rețeaua europeană Power On.

 

- Knowledge Builders– Găzduim câte 6 voluntari europeni pentru un stagiu de 9 luni în București, proiectul aflându-se momentan la a doua ediție. Voluntarii se implică în proiectele curente ale Asociației, dar dezvoltă și activități proprii, cum ar fi lucrul cu elevii dezavantajați din liceele bucureștene sau cluburile lingvistice gratuite.

 

- Management sustenabil în sectorul nonprofit din România– Proiectul presupune înființarea primului Centru pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit din România, dar și a unui curs online în format MOOC cu tema managementului sustenabil al unui ONG. Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu ASE București și Federația VOLUM.

 

- Mobilități europene Erasmus+– Organizăm anual schimburi de tineri, seminarii și training-uri pentru tineri și lucrători de tineret pe diverse tematici de interes pentru aceste grupuri-țintă, iar în același timp trimitem anual tineri și lucrători de tineret în peste 30 de mobilități europene.

 

 

Bibliografie:

 

 

- Strategia Națională pentru Tineret 2015 - 2020

 

- Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații

 

- www.younginitiative.org