În perioada 2013-2017, Fondul Român de Dezvoltare Socială a derulat Programul RO10-CORAI, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin intermediul Granturilor SEE 2009-2014, program prin care au fost finanțate 100 proiecte (cu valori cuprinse între 100.000 - 500.000 euro), derulate de instituții publice și organizații neguvernamentale, care au desfășurat activități în peste 300 de localități, în scopul îmbunătățirii situației copiilor și tinerilor aflați în situații de risc social (cu o atenție specială acordată populației de etnie romă) și dezvoltării de inițiative menite să reducă inegalitățile și să combată discriminarea grupurilor vulnerabile la excluziunea socială și economică.

Programul RO10 "Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale" (CORAI) a fost finantat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (Granturile SEE) 2009-2014.

 

Programul CORAI contribuie la obiectivele generale ale Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) de a reduce disparitățile economice și sociale în Europa și de a întări relațiile bilaterale între România și Statele Donatoare – Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Programul a fost implementat în parteneriat cuConsiliul Europei (CoE) - Directoratul pentru Cetățenie Democratică și Participare, desemnat Partener de Program din partea Donatorilor.

Valoarea totală a Programului a fost de31.764.706 de euro, incluzând co-finantarea de 15% acordată de Guvernul României.

Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) a fost desemnat Operator de Program pentru Programul CORAI, potrivit Memorandumului de Înțelegere dintre Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Guvernul României privind implementarea Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014 și Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 88/2012 privind cadrul instituțional pentru coordonarea, implementarea și gestionarea asistenței financiare acordate României prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Mecanismul Financiar Norvegian, pe perioada de programare 2009-2014.

La sfarsitul lunii septembrie 2013, Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS) si Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Punct National de Contact, au semnat Acordul de implementare a Programului RO 10 - "Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale" (CORAI), creandu-se astfel premisele necesare lansarii primelor runde de finantare planificate in cadrul Programului.

În cadrul Programului au fost organizate 4 apeluri de propuneri de proiecte, respectiv:

- apelul de propuneri de proiecte "Local", organizat in cadrul Schemei de granturi mici si adresat comunitatilor de romi din mediul rural si din orasele cu mai putin de 15.000 de locuitori;  Apelul "Local", in valoare de 6.108.739,07 euro, a fost lansat la data de 18 decembrie 2013, termenul limita de depunere a proiectelor fiind 7 martie 2014. In cadrul apelului Local au fost depuse148 de proiecte.

- două apeluri de propuneri de proiecte reunite sub titulatura "Sinergii pentru viitor": un apel adresat copiilor in situatii de risc, celalalt tinerilor in situatii de risc;  Cele doua apeluri au fost lansate la data de 18 decembrie 2013, termenul limita de depunere a proiectelor fiind 17 martie 2014. In cadrul "Sinergii pentru viitor - copii la risc", in valoare de 6.756.436,69 euro,au fost depuse91 de proiecte, iar in cadrul apelului "Sinergii pentru viitor - tineri la risc", in valoare de 5.609.275,33 euro,au fost depuse79 de proiecte.

- apelul de propuneri de proiecte "Coerent", prin intermediul carora au fost finantate initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale. Apelul "Coerent" a fost lansat la 17 martie 2014, termenul limita de depunere a proiectelor fiind 19 mai 2014. În cadrul "Coerent", in valoare de 6.187.144,19 euro, au fost depuse100 proiecte.          

Situația pe apeluri a fost următoarea:

Apel

Nr. de proiecte finantate

Valoarea cheltuielilor autorizate (EURO)

1. Local

36

6.108.739,07

2. Sinergii pentru viitor - copii la risc

17

6.756.436,69

3. Sinergii pentru viitor - tineri la risc

15

5.609.275,33

4. Coerent

31

6.187.144,19

5. Proiect predefinit

1

368.885,25

TOTAL

100

25.030.480,53

Programul include de asemenea și un proiect predefinit, ce urmează a susține eforturile Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) de elaborare a unei noi strategii naționale în domeniu. Proiectul urmează a fi implementat de CNCD în parteneriat cu Consiliul Europei.

Programul si-a propus să contribuie la imbunatatirea situatiei copiilor si tinerilor aflati in situatii de risc (cu atentie speciala acordata celor de etnie roma), prin implicarea mai activa in evolutia lor a parintilor/ tutorilor, a furnizorilor de servicii si a comunitatii in general, precum si sprijinirea demersurilor de initiere si testare a unor masuri inovative in domeniul incluziunii sociale sau de imbunatatire a celor existente. Activitatile finantate in cadrul programului au vizat reducerea diferentelor economice si sociale care separa aceste grupuri vulnerabile de restul societatii.

Programul RO10 CORAI si-a propus:

- implementarea de măsuri integrate, efective și eficiente, adresate grupurilor vulnerabile de copii și tineri, care se confruntă cu riscuri specifice, în vederea promovării incluziunii sociale

- dezvoltarea de inițiative menite să reducă inegalitățile și să îmbunătățească măsurile de combatere a discriminării grupurilor vulnerabile la excluziune socială și economică, măsuri inițiate, în colaborare, de autorități locale și regionale, împreună cu actori din mediul privat și din societatea civilă.

Prin facilitarea stabilirii de parteneriate între entități din România și entități din Islanda, Lichtenstein și Norvegia, în vederea pregătirii și implementării de proiecte comune, programul și-a propus să contribuie, de asemenea, la consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și cele trei state donatoare.

La nivel general, Programul urmăreşte:

  • îmbunătăţirea frecvenţei şcolare, în special în rândul copiilor de etnie romă, inclusiv creşterea accesului şi participării la educaţia preşcolară
  • creşterea nivelului de conştientizare privind importanţa educaţiei în rândul familiilor de etnie romă şi a comunităţilor locale
  • o mai bună dezvoltare a abilităţilor de viaţă în rândul copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi sau aparţinând altor grupuri vulnerabile
  • profesionişti mai bine pregătiţi pentru lucrul cu copiii şi tinerii şi în rândul celor implicaţi în problematica incluziunii sociale şi a combaterii discriminării
  • creşterea gradului de acces la servicii adaptate nevoilor copiilor şi tinerilor la risc
  • adoptarea de măsuri coerente, la nivel local şi regional, care să vizeze inegalităţile, discriminarea şi marginalizarea şi care să fie iniţiate, în mod participativ, de către actorii instituţionali locali şi de societatea civilă
  • dezvoltarea unor relaţii relevante de parteneriat între factorii interesaţi implicaţi în promovarea incluziunii sociale şi în combaterea discriminării.

Programul CORAI a condus la:

  • înfiinţarea unor noi servicii sau a unor componente noi în cadrul unor servicii deja existente, care să ofere asistenţă integrată pentru un număr de 7.000 de copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc (inclusiv de etnie romă)
  • 8.000 de părinţi / tutori ai copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc vor primi servicii specifice de suport
  • 300 de profesionişti care furnizează servicii copiilor / tinerilor aflaţi în situaţii de risc vor fi instruiţi în domenii de interes pentru munca lor
  • iniţierea a cel puţin 10 noi reţele de schimb şi transfer de bune practici, parteneriate sau coaliţii între instituţii publice şi mediul privat şi cel al societăţii civile, în scopul combaterii practicilor discriminatorii şi excluziunii sociale a grupurilor dezavantajate
  • 300 de reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, regionale sau naţionale şi ai sectorului privat şi societăţii civile vor dobândi cunoştinţe noi şi specifice, ca rezultat al participării lor la sesiuni de formare, seminarii, conferinţe, activităţi de tip reţea axate pe teme precum: egalitatea de gen, egalitatea de şanse, discriminare, înţelegerea interculturală, respect pentru diversitate etc. (din aceste 300 de persoane, cel puţin 100 vor fi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din zone / localităţi cu procentaj ridicat de romi)
  • reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, regionale şi / sau naţionale şi ai sectorului privat şi societăţii civile vor dezvolta, în parteneriat, cel puţin 15 metodologii, instrumente, proiecte, planuri de acţiune sau planuri de dezvoltare locală, alte măsuri menite să asigure internalizarea valorilor şi practicilor anti-discriminatorii şi incluzive, bazate pe principiul egalităţii de şanse etc. în lucrul cu / în folosul grupurilor dezavantajate.

La momentul închiderii Programului, toate tțntele propuse au fost depățite. Astfel, situația atingerii indicatorilor de Program a fost următoarea:

Indicatori ai programului

Propus

Realizat

Număr de măsuri care se adresează nevoilor grupurilor vulnerabile de copii și tineri care se confruntă cu riscuri specifice

200

464

Numțr de copii beneficiari directi ai Programului                                 

5.000

18,022

               - din care de etnie romă

2.000

8,468

Număr de tineri beneficiari direcți ai Programului

2.000

11,757

               - din care de etnie romă

800

3,954

Număr de inițiative generate și/sau pilotate/ implementate la nivel comunitar, local, regional sau national care au dezvoltat/promovat masuri antidiscriminatorii si cultura si practici incluzive, pentru a asigura egalitate de sanse pentru grupurile dezavantajate.  

25

32

Procentaj de inițiative generate și/sau pilotate/ implementate de entitati publice în parteneriat cu entități private sau ale societății civile

60%

97%

Număr de facilități sociale corespunzătoare (clădiri, centre, etc.) înființate pentru furnizarea de servicii pentru grupurile vulnerabile de copii și tineri

40

42

Nr.de parinti / tutori ai copiilor sau tinerilor apartinand grupurilor defavorizate, care nu beneficiau de sprijin adecvat si care primesc servicii specifice de suport (constientizare, consiliere, etc.)

8.000

16.393

           - din care, romi

3.000

3.673

Număr de specialisti /personal care furnizează servicii copiilor și tinerilor aparținând grupurilor vulnerabile și care au dobândit cunoștințe și abilități specifice

350

9.674

Nr.de noi retele care vizează combaterea practicilor discriminatorii, excluziunea socială și economică a grupurilor dezavantajate, inițiate în comun de reprezentanți ai sectorului public, actori ai societății civile și ai sectorului privat

10

181

Nr. de reprezentanți ai autorităților locale, județene, regionale sau naționale și ai sectorului privat și actori ai societății civile care dobândesc cunoștințe noi, specifice privind egalitatea de gen, de șanse, discriminarea, interculturalismul, respectul pentru diversitate, etc.

450

6.050

           - din care, reprezentanți ai autorităților locale sau județene din zone/localități cu procent ridicat de romi

100

1.831

Număr de metodologii, instrumente, proceduri, proiecte, planuri de acțiune, planuri de dezvoltare locală, etc. care au inclus măsuri anti-discriminatorii, de interculturalitate, promovarea egalității de șanse pentru grupurile dezavantajate 

18

303