Digitalizarea oferă multe oportunități noi, dar generează și o serie provocări societale semnificative. Tehnologiile digitale pot spori flexibilitatea și creativitatea, pot contribui la îmbunătățirea eficienței și a rezultatelor învățării. Cu toate acestea, fenomene precum dezinformarea reprezintă un pericol pentru societățile democratice și deschise, marginalizând și mai mult grupurile vulnerabile.
Integrarea tehnologiei în scopuri educaționale a rămas în urmă în toate statele membre ale Uniunii Europene. Divergențele persistă în ceea ce privește furnizarea infrastructurii și a echipamentelor digitale și disponibilitatea competențelor în domeniu.
În educație, digitalizarea trebuie să ajute acele principii pedagogice pe care şi le propune un stat în a le atinge. Digitalizarea nu trebuie să fie un obiectiv în sine, ci un mijloc de a ajuta sănătatea, industria de retail, finanţele. Este clar că fără digitalizare nu avem cum să avansăm din punct de vedere economic
Este esențial ca cetățenii să fie bine pregătiți pentru un viitor din ce în ce mai interconectat și mai globalizat, prin investiții în aptitudinile și competențele necesare pentru a prospera și participa în mod pozitiv la societate în era digitală.
Digitalizarea reprezintă pentru educație o etapă esențială și un demers complex, fără de care nu se poate vorbi de un învățământ modern, la standarde europene.
Întrucât întreaga societate parcurge un intens proces de digitalizare, educația nu poate să rămână în afara acestor tendințe, digitalizarea fiind necesară atât la nivelul activităților la clasă, sau la nivelul activităților educaționale complementare, cât și în contextul serviciilor pe care școala le oferă – înscrieri la examene, baze de date interconectate, informații, pagini de prezentare a ofertelor educaționale, analize, comparații, interpretări din perspectiva managerilor educaționali și a decidenților.
Planul de acțiune pentru educația digital (2018-2020) urmărește să sprijine utilizarea tehnologiei în educație și dezvoltarea competențelor digitale.
Planul de acțiune pentru educația digitală se bazează pe cele două comunicări adoptate în mai 2017, și anume O nouă agendă a UE pentru învățământul superior și Dezvoltarea școlilor și calitatea excelentă a predării pentru un început bun în viață. Planul de acțiune sprijină lucrările cu privire la piața unică digitală și Noua agendă pentru competențe în Europa.
Planul de acțiune pentru educația digitală prezintă măsuri menite să ajute statele membre și instituțiile de educație și formare să valorifice oportunitățile pe care le oferă era digitală și să răspundă la provocările aferente.
Acest plan prevede 11 acțiuni și acoperă trei priorități:
Prioritatea 1: o mai bună utilizare a tehnologiilor digitale în procesul de predare și învățare
Acțiunea 1 – Conectivitate în școli
Acțiunea 2 – Instrumentul de autoevaluare SELFIE și programul de mentorat pentru școli
Acțiunea 3 – Calificări semnate digital
Prioritatea 2: dezvoltarea competențelor și aptitudinilor digitale
Acțiunea 4 – Platforma pentru învățământul superior
Acțiunea 5 – Competențe în materie de știință deschisă
Acțiunea 6 – Săptămâna europeană a programării în școli
Acțiunea 7 – Securitatea cibernetică în educație
Acțiunea 8 – Formarea în domeniul competențelor digitale și antreprenoriale pentru fete
Prioritatea 3: îmbunătățirea educației printr-o mai bună analiză a datelor și o viziune prospectivă
Acțiunea 9 – Studii privind TIC în educație
Acțiunea 10 – Inteligență artificială și analiză
Acțiunea 11 – Previziuni strategice
Planul de acțiune contribuie la ambiția mai largă a Comisiei Europene de a crea un spațiu european al educației până în 2025.
Planul de acțiune din 2018 pentru educația digitală va fi pus în aplicare până la sfârșitul anului 2020. În septembrie 2020, Comisia urmează să adopte un plan de acțiune actualizat.
La 18 iunie 2020, a fost lansată o consultare publică cu privire la noul plan de acțiune, care se va desfășura până la 4 septembrie 2020.
Consultarea urmărește să colecteze opiniile cetățenilor, instituțiilor și organizațiilor cu privire la experiențele și așteptările lor în contextul crizei de COVID-19 (atât la ora actuală, cât și în perioada de redresare), precum și viziunea acestora pentru viitorul educației digitale.
Noua eră digitală determină un nou tip de abordare a fenomenului educaţional prin intermediul noilor tehnologii ale comunicării şi informaţiei. Astfel, ia naştere o nouă educaţie care poate fi definită pedagogic « media ». Analiza educaţiilor de tip virtual, online ne conduce la concluzia că există o perspectivă nouă de abordare a procesului de învăţământ în condiţiile societăţilor de tip postmodern.
Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Credem că tehnologia poate să contribuie la dezvoltarea unei societăți deschise și democratice, de aceea ne-am propus să facem tehnologia accesibilă și familiară celor ce contribuie la schimbarea socială în România.
Asociația Techsoup facilitează accesul la soluții software, cloud și traininguri de tehnologie pentru peste 2.300 de organizații non-profit; ajută anual 2.500 de elevi de liceu să își crească potențialul prin învățare practică de tehnologie și promovează excelența în educația computer science împreună cu profesori de informatică din 8 județe.
Îndreptar Digital este un proiect dezvoltat de Asociația Techsoup, susținut de Google Foundation prin Tides Foundation.
Astfel, cu sprijinul Google.org, prin Fundația Tides, a fost creat un program “altfel” pentru învățători care vor să își ajute elevii să transforme acest obicei într-o oportunitate de învățare.
La acest program se poate înscrie orice învățător care dorește să includă tehnologia și abilitățile digitale mai mult în coordonarea procesului de învățare al elevilor, alăturându-se comunității online de pe îndreptardigital.ro
În localitățile unde se organizează sesiuni de instruire, se poate înscrie orice învățător din județ sau județe limitrofe. Au prioritate învățătorii din mediul rural sau semi-urban. Sesiunile sunt gratuite și acoperim cheltuielile de cazare și transport în limita a 80km pentru 30 de învățători în fiecare sesiune.
La fel de important, utilizarea tehnologiilor digitale mobile cu scopul de a fixa informații va duce, în timp, la consolidarea percepției că telefonul mobil nu este doar pentru „distracție”, ci poate fi un mijloc de dezvoltare personală.
Dacă achiziționează acest reflex al telefonului ca instrument de lucru încă din clasele primare, ne așteptăm ca în viața adultă să aibă o conduită critică și responsabilă în utilizarea tehnologiei digitale mobile.
Peste 80 % din tinerii din Europa utilizează internetul pentru activități sociale . Accesul mobil la internet a crescut semnificativ în ultimii ani . Însă utilizarea tehnologiei în scopuri educative nu a ținut pasul cu aceste evoluții. Nu toate școlile primare și secundare din UE dispun de conexiuni în bandă largă și nu toate cadrele didactice au competențele și încrederea de a utiliza instrumentele digitale în activitatea lor de predare . Un studiu recent a arătat că, în 2015, aproximativ 18 % din școlile primare și secundare din UE nu erau conectate la internet în bandă largă .
Rezultatele la învățătură pot fi îmbunătățite, iar echitatea și eficiența cresc cu ajutorul inovării în sistemele de educație, înțeleasă ca fiind adoptarea de noi servicii, tehnologii, competențe de către organizațiile din domeniul educației. Pentru a atinge un maxim de eficiență și sustenabilitate, inovarea trebuie îmbrățișată de cadre didactice bine pregătite și trebuie integrată în obiective didactice clare. Trebuie să se depună mai multe eforturi pentru a stabili cum se pot utiliza cel mai bine mijloacele digitale pentru a atinge obiectivele în materie de educație.
Principalele activități ale prioiectului Îndreptar Digital sunt:
1. Sesiuni de instruire pentru învățători
Îndreptar Digital crează pentru elevi oportunități prin care ei să învețe activ, să descopere mai degrabă decât să memoreze, să își utilizeze curiozitatea naturală mai degrabă decât să li se spună ce au de făcut.
De aceea, Asociația Techsoup a creat un program care este mai mult decât o simplă sesiune de instruire și care ajută învățătorii să învețe activ și, mai ales, le oferă suport în a aplica aceste metode la clasă, ajutându-i să vadă rezultatele acolo unde contează, în elevii lor.
În primul an de program au beneficiat de instruire aproape 500 de învățători din13 județe.
Trainingul are 18 ore de instruire bazată pe descoperire și metode active de învățare despre instrumente online care pot fi folosite la clasă, securitate digitală pe înțelesul tuturor și cum poți folosi instrumente educaționale atât de simple ca YouTube.
Feedback-ul primit a convins membrii echipei că trainingul propus este util, iar feedbacku-ul primit de la elevii lor (odată ajunși în sălile de curs) a confirmat că telefonul mobil poate fi un foarte bun partener de învățare.
2. Exerciții și metodologii de aplicare a exercițiilor
În secțiunea Resurse din site-ul Îndreptar Digital cadrele didactice pot accesa o colecție de exerciții, bazate pe utilizarea unor aplicații mobile (toate aceste aplicații sunt disponibile gratuit). Parte dintre exerciții sunt inspirate chiar din manualele folosite la clasă.
Fișele de exerciții sunt detaliate, iar acolo unde cadrul didactic simte nevoia de sprijin, membrii echipei sunt la un e-mail distanță pentru a oferi sprijin (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.).
Pentru fiecare două exerciții implementate, Asociația Techsoup va emite adeverință de implicare în program. Pentru aceasta, fiecare cadru didactic va trebui să completeze în contul său, în secțiunea Activități, un formular pentru fiecare dintre exercițiile aplicate la clasă.
3. Siguranța și responsabilitatea elevilor în mediul online
Tehnologiile digitale mobile și internetul vin la pachet cu o serie de provocări pentru care elevii trebuie să fie pregătiți. Atât cadrele didactice, cât și părinții își doresc ca elevii să fie în siguranță în mediul virtual.
Comportamentul responsabil și spiritul critic în fața conținuturilor on-line se exersează și se deprind precum orice alt tip de comportament.
4.Proiecte comunitare
Asociația își dorește ca elevii de azi să fie adulții de mâine cu reflexul binelui, al solidarității și al responsabilității față de comunitatea în care trăiesc. De aceea, se prețuiește fiecare învățător care alege să își implice elevii în proiecte care ies din sălile de clasă și care leagă locuri și oameni în activități comunitare.
În acest scop, dacă cadrele didactice doresc să organizeze un proiect comunitar (în orice domeniu: social, ecologic, de celebrare a comunității etc) pot scrie pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Astfel, vor putea fi sprijiniți cu acțiuni de promovare, sfaturi cu privire la instrumentele digitale optime pentru comunicare cauzei dumneavoastră și, bineînțeles, cu mult entuziasm.
Educaţia virtuală reprezintă un pas înainte în această eră de avânt informaţional deosebit, conferind deprinderi utile pentru tinerii aflaţi în plin proces de şcolarizare. Instrumentele dezvoltate de programe aplicative, marcate de design specializat, a se vedea în acest sens programele de prezentare Power Point privesc un standard accesibil şi global de prezentare a cunoştinţelor de specialitate.
Învăţarea interactivă prin multiple formule specializate de tip e-learning este o variabilă necesară în planul valorizării educaţionale contemporane. În acest sens, se poate vorbi despre un proces de adaptare la sistemul de alfabetizare electronică a tinerelor generaţii.
Bibliografie:
Corina-Paula Florea, Importanţa TIC în educaţia românească, EDICT, martie 2018
www.asociatiatechsoup.ro
Planul de acțiune pentru educația digital (2018-2020)