DEZVOLTAREA PRACTICILOR SPECIFICE ȘCOLII PENTRU TOȚI
INDEXUL INCLUZIUNII ŞCOLARE
Dimensiunile de bază ale educaţiei incluzive pot fi identificate, evaluate și interpretate cu ajutorul Indexului incluziunii școlare – elaborat în Marea Britanie, de către doi autori - Tony Booth și Mel Ainscow – prin colaborarea, pe o perioadă de 3 ani, cu diverși specialiști experimentați în promovarea implementării educaţiei incluzive în şcoli (cadre didactice, părinţi, pedagogi, cercetători şi reprezentanţi ai unei organizaţii a persoanelor cu dizabilităţi). Prima versiune publicată a apărut în anul 2000, iar cea de a doua - în 2002.
Conform Indexului incluziunii școlare – trei dimensiuni definesc școala incluzivă, cele 3 dimensiuni constituind orientări de bază şi criterii de evaluare a nivelului de dezvoltare a şcolii incluzive: culturile, politicile şi practicile.
A. culturile incluzive (concepţii, atitudini, tradiţii, obiceiuri) - asigură crearea și promovarea incluziunii; dezvoltarea valorilor incluzive, împărtăşite de întreaga comunitate şcolară, determină schimbări importante pe celelalte dimensiuni.
B. politicile incluzive - asigură cadrul instituţional de dezvoltare a educației incluzive la nivelul școlii. Ele asigură proiectarea proceselor, și, în aceleași timp, antrenează toţi participanții la actul educaţional să devină promotori activi ai incluziunii; oferă repere pentru strategii clare, care orientează comunitatea şcolară şi membrii acesteia spre dezvoltarea incluziunii reale, de calitate.
C. practicile incluzive - asigură transferul politicilor şi culturii în activitate curentă, desfăşurată la clasă şi în afara ei, orientată spre includerea efectivă a tuturor copiilor/ elevilor în procesul educaţional.
Indexul incluziunii școlare este structurat pe dimensiuni, secțiuni și indicatori: fiecare diemnsiune (din cele 3) este structurată pe două secţiuni, care, la rândul lor, conţin seturi de indicatori – denumiți indicatori ai incluziunii.
Înţelesul fiecărui indicator al incluziunii este clarificat printr-o serie de întrebări, care ajută la definirea sensurilor acestuia în moduri care invită şcolile la explorare în detaliu. Întrebările indică şi provoacă înţelegerea unui anumit indicator, adunând informaţii despre unitatea școlară.
Dimensiunile şi indicatorii incluziunii pot fi şi sunt aplicaţi cu succes în procesul de evaluare şi autoevaluare a gradului de dezvoltare a incluziunii într-o unitate școlară.
Indexul incluziunii școlare, după cum precizează autorii lui (T.Booth și M. Ainscow), poate fi aplicat integral sau parţial, deoarece acesta nu este o alternativă care să urmărească creşterea performanţelor şcolare, ci, mai degrabă, un set de orientări destinate să sprijine comunităţile şcolare şi membrii acestora (manageri, cadre didactice, copii, părinţi) în eforturile lor de edificare a şcolilor incluzive.
Indexul incluziunii şcolare poate ajuta orice persoană/ unitate școlară în identificarea paşilor necesari dezvoltării gradului de incluzivitate al unei şcoli, fiind conceput astfel încât să se bazeze pe cunoştinţele şi experienţa dobândită de cadrele didactice în practica lor pedagogică.
Indexul oferă şcolilor posibilitatea autoevaluării şi a consemnării progresului lor în procesul apropierii lor de idealul „şcolii pentru toţi”, proces important din multiple perspective: a personalului angajat, a elevilor, a părinţilor/ aparţinătorilor lor, precum şi a altor membri şi organizaţii din comunitate.
Indexul presupune o examinare detaliată a modului în care barierele în calea învăţării şi participării la educaţie pot fi reduse din calea fiecărui elev.
Dimensiunea B. - CREAREA POLITICILOR INCLUZIVE
Secțiunea: B.1 Dezvoltarea practicilor specifice şcolii pentru toţi
Indicatori:
B. 1.1. Modalităţile de angajare şi de promovare a personalului sunt corecte.
B. 1.2. Toţi noii angajaţi sunt ajutaţi să-şi găsească locul în şcoală.
B. 1.3. Şcoala îi acceptă pe toţi elevii din circumscripţia sa.
B. 1.4. Şcoala se preocupă să organizeze condiţii de accesibilitate tuturor persoanelor.
B. 1.5. Toţi elevii noi sunt ajutaţi să-şi găsească locul în şcoală.
B. 1.6. Şcoala se preocupă să organizeze grupuri de predare-învăţare astfel încât toţi elevii să se simtă valorizaţi.
Întrebări / indicator:
B. 1.1. Modalităţile de angajare şi de promovare a personalului sunt corecte.
® Sunt oportunităţile pentru promovare deschise tuturor persoanelor eligibile din interiorul şi din afara şcolii?
® Reflectă modurile de promovare din şcoală un echilibru al genurilor şi al originii etnice?
® Reflectă compoziţia personalului din şcoală pe cea a comunităţii din zona în care se află şcoala?
® Există o strategie clară pentru înlăturarea barierelor în angajarea personalului cu dizabilităţi?
® Sunt favorizate pentru posturile cu statut înalt anumite secţiuni ale comunităţii în mod disproporţionat?
® Este acceptarea diversităţii elevilor un criteriu esenţial pentru angajare?
® Sunt găsite posibilităţi de suplinire pentru personalul care lipseşte?
B. 1.2. Toţi noii angajaţi sunt ajutaţi să-şi găsească locul în şcoală.
® Recunoaşte şcoala dificultăţile pe care personalul nou angajat le are la un nou loc de muncă şi eventual într-o nouă localitate?
® Îi ajută cadrele didactice cu vechime mai mare pe cele mai noi, ca să nu se simtă „outsideri”?
® Are fiecare nou membru al personalului un mentor sincer interesat în a-l ajuta să se stabilească în şcoală?
® Ajută şcoala persoanele nou angajate să simtă că experienţa şi cunoştinţele lor sunt preţuite?
® Există oportunităţi pentru întregul personal, inclusiv cel nou angajat, să împărtăşească din experienţa şi cunoştinţele lor?
® Li se oferă noilor angajaţi informaţiile de bază despre şcoală?
® Sunt întrebaţi noii angajaţi dacă au nevoie de informaţii suplimentare şi sunt astfel de informaţii oferite?
® Sunt observaţiile despre şcoală ale noilor angajaţi căutate şi preţuite pentru prospeţimea pe care o aduc?
B. 1.3. Şcoala îi acceptă pe toţi elevii din circumscripţia sa.
® Sunt toţi elevii din circumscripţie încurajaţi să urmeze şcoala, indiferent de performanţele şi dizabilităţile lor?
® Este includerea tuturor elevilor şcolari din comunitate o politică şcolară explicită?
® Caută şcoala să depăşească barierele de participare şcolară a variatelor grupuri etnice din localitate?
® Sunt copiii şi tinerii itineranţi, care vizitează zona, bine primiţi în şcoală?
® Sunt elevii din localitate înscrişi în şcoli speciale încurajaţi activ să urmeze şcoala de masă?
® Este calitatea de membru al şcolii egală, necondiţionat, pentru toţi elevii?
® Există o creştere a proporţiei elevilor cu nevoi speciale din localitate înscrişi în şcoală?
® Există o creştere a diversităţii elevilor din localitate înscrişi în şcoală?
B. 1.4. Şcoala se preocupă să organizeze condiţii de accesibilitate tuturor persoanelor.
® Sunt nevoile persoanelor cu dizabilităţi vizuale, auditive, motorii luate în considerare pentru a face clădirea mai accesibilă?
® Este şcoala preocupată de accesibilitatea spaţiilor şcolii, inclusiv clasele, coridoarele, toaletele, grădinile, terenurile de joacă, cantina şi expoziţiile?
® Sunt consultate organizaţiile persoanelor cu dizabilităţi cu privire la accesibilitatea şcolii?
® Face parte accesibilizarea şcolii pentru persoanele cu dizabilităţi din planul de îmbunătăţire a clădirii?
® Şcoala acordă atenţie drepturilor persoanelor cu dizabilităţi aşa cum sunt ele definite de tratatele internaţionale (de exemplu, tratatul/declarația de la Salamanca)?
® Se referă măsurile privind accesibilizarea şcolii la personalul cu dizabilităţi, pedagogi, părinţi/aparţinători şi alţi membri ai comunităţii, precum şi la elevi?
® Fac parte proiectele de îmbunătăţire a accesibilităţii clădirii şcolii din planul de dezvoltare strategică?
B. 1.5. Toţi elevii noi sunt ajutaţi să-şi găsească locul în şcoală.
® Are şcoala are un program pentru familiarizarea elevilor cu şcoala?
® Există un program destinat facilitării acomodării elevilor şi a părinţilor lor nou sosiţi în şcoală?
® Există informaţii disponibile pentru părinţi/ aparţinători cu privire la sistemul naţional şi local de învăţământ, precum şi cu privire la şcoală?
® Ţine cont programul destinat facilitării acomodării elevilor de diferenţele dintre ei în ceea ce priveşte performanţele şcolare şi limba maternă?
® Sunt elevii noi puşi în contact cu elevii cu mai multă experienţă atunci când aceştia intră pentru prima dată în şcoală?
® Se iau măsuri pentru a afla în ce grad noii elevi se simt bine la şcoală?
® Există vreo formă de sprijin pentru elevii care au dificultăţi în a memora orientarea în şcoală, mai ales cât ei sunt nou-veniţi?
® Le este clar elevilor la cine să apeleze dacă au dificultăţi?
® Când elevii trebuie să se transfere de la o şcoală la alta, colaborează personalul din cele două şcoli, pentru a facilita schimbarea?
® Se iau măsuri pentru a familiariza elevii cu şcoala, înainte ca ei să se transfere de la grădiniţă la şcoala primară, sau de la aceasta la şcoala gimnazială?
B. 1.6. Şcoala se preocupă să organizeze grupuri de predare-învăţare astfel încât toţi elevii să se simtă valorizaţi.
® Sunt specializările (catedrele) tratate corect în ceea ce priveşte repartizarea folosirii facilităţilor, a localizării sălilor, a alocării personalului şi a materialelor?
® Apreciază personalul oportunităţile create pentru elevi în a preda şi de a organiza învăţarea în grupe?
® În planificarea grupurilor de predare, sunt relaţiile de prietenie şi prezenţa celor care vorbesc aceeaşi limbă maternă suficient respectate?
® Există vreo încercare de a depăşi tipul de organizare a grupurilor de predare în funcţie de nivelul de performanţă sau de dizabilitate a copiilor?
® Când elevii sunt distribuiţi în grupe în funcţie de nivelul de performanţă, sunt anticipate efectele negative ale nemulţumirii celor aflaţi în grupurile specifice poziţiilor inferioare?
® Este utilizat modul de aşezare a elevilor în clase în scopul promovării coeziunii sociale între băieţi şi fete, precum şi între grupurile etnice din şcoală?
® Sunt atente şcolile de masă la obligaţia lor legală de a accepta educarea împreună a elevilor care au şi a acelora care nu au dificultăţi în învăţare?
® Evită şcolile includerea unui număr mare de copii care necesită un curriculum alternativ, de frica performanţelor reduse la testele naţionale?
® Evită şcolile să reducă din curriculum (scoaterea obligativităţii unei limbi străine, de exemplu) pentru elevii care studiază în limba maternă, limba română fiind obligatorie?
® Când există posibilitatea de a alege, li se permite tuturor elevilor să facă propriile lor alegeri?
BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ:
Booth, T., & Ainscow, M. (trad. Pantea, M.) (2006.) Indexul incluziunii şcolare: Promovarea educării şi a participării tuturor copiilor la învăţământul de masă. Cluj-Napoca. Editura Presa Universitară Clujeană.