Analizând medodele şi mijloacele de învăţământ utilizate în sistemul educaţiei speciale din Republica Cehă se constată că în educaţia specială se folosesc metodele utilizate în şcolile de masă, uşor modificate dar se utilizează și unelei metode speciale.

Metodele speciale se centrează pe întărirea dezvoltării personalităţii elevilor şi pe predarea competentelor specifice şi necesare elevilor pentru integrarea socială şi pe piaţa muncii.

Metodele nontradiţionale şi alternative sunt folosite cu succes pentru dezvoltarea comunicării, capacităţilor mentale, abilitaţilor de orientare şi imbunataririi comunicării sociale a elevilor.

În şcolile pentru deficienţi de auz sunt folosite manuale speciale şi alte materiale (video, manuale de lucru  şi fise de lucru).

O atenţie specială este acordată tehnologiei informaţiei şi comunicării. Şcolile au fost echipate cu tehnologii speciale de informare (HW şi SW).

Curriculum

Programele pentru educaţia specială sunt concepute de Institutul Cercetării şi Educaţiei. Şcolile speciale participa la cercetare şi la pregătirea documentelor şi ghidurilor educative şi la crearea manualelor de lucru şi devin "centre de excelență" - centre de resurse de cunoştinţe, metode şi tehnologii pentru învăţământul integrat.

Programa educaţiei pentru deficienţii de auz prevede, pe lângă curriculum-ul obişnuit, ore suplimentare pentru predarea competentelor speciale, terapia vorbirii, educaţia fizică şi medicală pentru elevii cu deficienţe fizice asociate, stăpânirea şi folosirea tehnologiilor de informare şi comunicare adaptate elevilor cu nevoi speciale.

Elevii deficienţi de auz au dreptul să fie educaţi în limbajul semnelor.

Orientare şcolară şi profesională

În cazul elevilor cu nevoi educative speciale, există corpuri de consilieri care furnizează documentaţia profesională care serveşte ca bază pentru luarea deciziei de alegere a unei forme de educaţie.

Există în jur de 100 de centre pedagogico-psihologice de stat, care au ca scop îndrumarea şi orientarea vocaţionala şi care, din punct de vedere medodologic şi teoretic,  sunt sprijinite de Institutul Educaţiei şi Orientării Psihologice şi de departamentul de Psihologie şi Pedagogie Specială al Universităţii. Ele colaborează cu unităţile de asistenta preventivă şi instituţională. Au fost înfiinţate multe centre private de orientare.

Centrele de suport educaţional desfăşoară în primul rând activităţi menite să asigure prevenirea fenomenelor sociale patologice, în cooperare cu şcolile, cu părinţii, asigurând diagnosticarea tulburărilor de comportament şi crearea de programe educaţionale individuale.

În (2014) Republica Ceha a demarat standardizarea serviciilor din sfera orientării şcolare şi profesionale şi a profesiei de psiholog conform normelor Uniunii Europene prin Federaţia Europeană a Asociaţiilor Psihologilor.

     Sarcinile principale ale centrelor de orientare sunt diferenţiate pe stadii de dezvoltare:

             La nivel preşcolar:

       -    identificarea nivelului de dezvoltare a copilului, a abilitaţilor cognitive,

       -    evaluarea pregătirii pentru intrarea în şcoală.

      Pe parcursul educaţiei de bază:

      -    munca directă cu elevii cu probleme de comportament şi cu dificultăţi în învăţare

      -    cooperarea dintre şcoală şi părinţi în rezolvarea problemelor care apar,

      -    sprijinul în alegerea ritmului de studiu,

      -    prelucrarea informaţiei de bază în integrarea elevilor cu nevoi speciale

      -    activitatea cu elevii supradotaţi,

  -  sprijinirea elevilor în alegerea unei profesiuni şi a profilului scolilii superiare (în cooperare cu centrele de informare şi orientare afiliate Oficiilor de Muncă)

      -    ghidarea şi sprijinirea profesorilor.

      La nivelul şcolii secundare:

      - recomandarea metodologiei pentru elevii cu tulburări de învăţare sau de comportament, cu probleme educative, probleme de dezvoltare şi de adaptare socială.

În cazul elevilor cu nevoi educative speciale există centre de educaţie specială care asigură consilierea şi documentaţia necesară pentru alegerea carierei.

Centrele de pedagogie  specială, specializate pe tipuri de dizabilităţi, au următoarele sarcini speciale:

La nivel preşcolar:

-       stimularea dezvoltării optimale a copiilor

-       asistarea părinţilor în rezolvarea problemelor educative

La intrarea în şcoală şi pe parcursul şcolii:

-     diagnoză pedagogică specială

-     sugerarea unei modalităţi de educaţie

-     propuneri de includere a copilului cu nevoi speciale în sistemul educaţiei special

-     propuneri pentru elaborarea unor programe pentru educaţie individuală

-     lucru direct cu elevul

-     predarea unor competente specific

-  colaborarea cu şcolile şi părinţii în probleme de educaţie şi de dezvoltare a copilului

-     consilierea profesorilor din învăţământul de masă.

La finalizarea educaţiei de bază:

-       consilierea privind modalităţile ulterioare de educaţie

-       orientarea şi consilierea pentru elevii cu nevoi educative speciale.