Junior Achievement România este o organizație non-profit, fondată în anul 1993 şi este parte aJA Worldwide®, USA şiJA Europe.
Misiunea acestei organizații este dezvoltarea în România a programelor internaționale Junior Achievement de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 35 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea urmează programele JA.
Junior Achievement Romania este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 150.000 de elevi din 1.000 de institutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei Naționale, cu instituțiile de invatamant si sunt sustinute financiar de catre comunitatea de afaceri.
În România, acestea sunt urmate de peste 200.000 de elevi din 1.400 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și cu susținerea financiară a comunității de afaceri.
Junior Achievement a adus în România tehnici didactice și conținuturi modern, validate internațional de aproape 100 de ani, în peste 100 de state.
În România, programele educaționale JA sunt adaptate fiecărei categorii de vârstă și pregătesc tinerii pentru realitatea economică, dezvoltându-le abilități și competențe esențiale pentru carieră și pentru viață. Componentele esențiale ale programelor JA sunt activitățile aplicate, de tip „learning by doing”, și prezența la clasă a consultanților voluntari din mediul de business, care le împărtășesc elevilor din experiența lor personală și profesională.
T.J. Bata Quality Award este un premiu care se acordă organizației JA care implementează programe educaționale pe termen lung, la cele mai înalte standarde de calitate, și care contribuie în mod semnificativ la atingerea obiectivelor strategice ale JA Europe. Premiul este acordat în urma unei evaluări ce analizează performanțele și impactul programelor educaționale derulate de organizațiile europene JA din 35 de țări. Un criteriu important pentru nominalizarea la T.J. Bata Quality Award este primirea distincției JA Europe Model Organisation de trei ori în ultimii ani. JA România a primit premiul JA Europe Model Organisation în anii 2014, 2016 și 2017, în semn de recunoaștere a impactului programelor de educație antreprenorială, financiară și orientare profesională pe care le dezvoltă.
Până acum, T.J. Bata Quality Award a fost acordat următoarelor organizații JA: Belgia și România – 2017, Luxemburg – 2016, Portugalia – 2015, Suedia – 2014, Belgia – 2013, Norvegia – 2012, România – 2011, Bulgaria – 2010, Norvegia – 2009.
In România, Junior Achievement a desfășurat 69 de programe de educatie in scoala pentru tineri (6-25 ani) de educatie economica, antreprenoriala, financiara si de orientare in cariera, competitii si evenimente.
Exemple de proiecte:
- Job Shadow Day,
- Innovation Camp,
- Compania Anului,
- Start! Business,
- Piata de Capital,
- Business Hall of Fame,
- Flobal Entrepreneurship Week,
- programe de educatie antreprenoriala (Comunitatea mea, Economia tarii, Este afacerea mea!, Fii antreprenor!, Compania!),
- programe de educație financiara (Noi insine, Sensul banilor, Finante personale, Riscul si asigurarile, Banca si serviciile bancare, Bursa si investitiile),
- programe de educație economica (Orasul meu, Resursele, Noi in Europa, Economie aplicata, Etica in afaceri),
- programe de educație orientare profesionala (Familia mea, Economia si succesul, Succesul profesional, Tehnici de comunicare, Educatie pentru sanatate).
Toate programele educationale la clasa sunt implementate de profesori din toata tara, care primesc gratuit manuale pentru elevi si ghiduri de profesor, consultanta si voluntariat din mediul de afaceri.
Implementarea programelor în şcoală se face pe baza protocolului nr. 10184/14.05.2003, încheiat între Junior Achievement România şi Ministerul Educaţiei Naţionale, în conformitate cu cerinţele Legii Educaţiei şi cu regulamentul de funcţionare a şcolii.
Școlile prticipante la proiectul Junior Achievement beneficiază de:
- Experiență pentru certificare pentru școală europeană/școală antreprenorială
- Promovarea școlii la nivel național și nivel internațional, prin participarea elevilor
- Programe și conținuturi CDȘ relevante pentru nevoile de învățare ale elevilor
- Programe de formare a cadrelor didactice în domeniul antreprenorial, financiar, economic și consiliere profesională.
- Conectează școala cu mediul economic real și experiențe autentice de viață și profesie prin prezența consultanților voluntari la clasă
Elevii și profesorii participanți la programele Junior Achievement beneficiază de următoarele oportunități:
- training de orientare-programe, metode și practice <<learning by doing>>: tinerii învață prin experiențe concrete, studii de caz, jocuri și competiții
- consultanță în implementare
- set de material gratuite pentru activități la clasă: programă și planificare module; kit-ul de materiale tipărit (ghidul profesorului, manualele elevilor, fişe pentru activităţi), pre- și post-teste; instrumente de evaluare online; proiecte; training de specialitate și consultanță; certificat de recunoaștere a implementării programului JA și certificate de participare pentru elevi.
Programele Junior Achievement ajută tinerii să se pregătească pentru realitatea economică, oferindu-le posibilitatea să învețe cum să se raporteze la societate, cum să își aleagă profesia, cum să devină independenți financiar și cum să creeze locuri de muncă ce vor schimba în bine viețile oamenilor din jurul lor și economiile comunităților în care trăiesc.
Programele Junior Achievement pot fi implementate la clasă sub următoarele forme:
- Curriculum la Decizia Școlii/Curriculum în Dezvoltare Locală
- Dirigenție/Consiliere
- Extracurricular/Cerc
- Școala după școală
- Auxiliar la alte discipline.