“De învățat înveți multe și de la toți.
Dar profesor nu e decât cel care te învață să înveți.”
Constantin Noica
Platformele e-learning îşi fac destul de repede loc în sistemul de învăţământ deoarece permit utilizarea mai eficientă a resurselor materiale cât şi umane.
Sistemul de învățare e-learning constă într-o experienţă planificată de predare-învăţare, organizată de o instituţie ce furnizează resurse educaţionale stocate pe medii electronice într-o ordine secvenţială şi logică pentru a fi asimilate de subiecţi în maniera proprie, fără a-i constrânge la activităţi sincrone de grup.
Sarcina educaţiei şi formării bazate pe noile tehnologii ale informaţiei şi comunicării nu este de a înlocui tipurile tradiţionale de formare, ci de a le completa în scopul măririi randamentului acestora.
Platformele de învăţare online, sau așa-numitele platforme e-learning, sprijină procesul de învăţare individuală şi permit utilizatorilor să acceseze o serie de surse de informare sau de medii online de dezbatere, pe teme diverse.Instruirea de tip e-learning presupune utilizarea platformelor şi portalurilor educaţionale, a tehnologiilor şi aplicaţiilor de nouă generaţie ale Internetului – generic denumite web 2.0 – sau a rețelelor şi mediilor informatice sociale.
O platformă e-learning este un produs program având următorul set minimal de cerinţe care să permit:
• asigurarea procedurilor privind instalarea, configurarea și administrarea;
• utilizarea unei interfeţe prietenoase adaptabilă dinamicii procesului educaţional;
• utilizarea de suport logic de comunicare sincronă şi asincronă;
• administrarea şi monitorizarea informaţiilor;
• un management accesibil al conţinutului educaţional;
• utilizarea de module de editare de conţinut educaţional sub diverse formate;
• facilitarea autoevaluării offline prin proceduri asincrone şi evaluării online prin proceduri sincrone a cunoştiinţelor asimilate;
• un program de pregătire continuă cu verificări parţiale pe tot parcursul procesului educaţional;
• asistarea utilizatorilor în utilizarea software-ului educaţional;
• înregistrarea feedback-ului privind calitatea serviciilor educaţionale oferite, precum şi a calităţii platformei educaţionale.
Platforma educațională mykoolio.com se bazează pe o tehnică de predare modernă.
Aceasta diferă foarte mult de cea clasică, fiind sub forma unor jocuri educative interactive.
Consolidarea cunoştinţelor constituie un rol foarte important în cadrul ei, iar evaluarea se realizează într-o manieră atractivă şi adaptată nevoilor elevilor.
Prin această nouă metodă, copilul nu mai este doar simplu ascultător al lecțiilor, el poate lua parte la procesul de predare. De asemenea, are și posibilitatea de a reveni la anumite informații ori de câte ori dorește și poate selecta exact ceea ce consideră el că trebuie să aprofundeze.
Design-ul platformei este unul atractiv pentru copii, tema principală fiind Universul. Koolio este profesorul extraterestru care îl va însoți pe parcursul călătoriei sale prin Universul Cunoașterii.
Pe mykoolio.com, fiecare planetă din sistemul solar corespunde unui an de studiu. Planeta este înconjurată de sateliți, iar aceștia reprezintă anumite materii, cum ar fi matematica și limba și literatura română.
Pe platformă sunt disponibile peste 630 de lecții și teste de evaluare de limba română, matematică (clasele 1-8) și geografie (clasa a 6-a). În viitor plănuim să dezvoltăm alte materii: istorie, biologie, fizică și chimie.
Materiile sunt împărțite pe capitole, iar fiecare capitol are între 3-7 lecții, conform programei școlare în vigoare.
Activitatea copilului pe platformă va fi sub formă de misiune. Pentru a putea duce la bun sfârșit o misiune, va avea nevoie de rezervoare de oxigen (sublecții) și de rachete (quiz-uri simple și medii).
Pentru unele lecții de matematică (atât geometrie cât și algebră), există figuri și demonstrații interactive ale topicului în cauză.
Dacă utilizatorii interacționează cu figura respectivă - click/ măresc/micșorează, se oferă puncte suplimentare.
Mecanismul este simplu de înțeles pentru copil, tot ce trebuie să facă este să parcurgă următorii pași:
1. Alegerea planetei corespunzătoare anului său școlar
2. Alegerea materiei (satelitul) pe care dorește s-o aprofundeze
3. Parcurgerea unui traseu ”selenar” (lecțiile și sublecțiile materiei respective).
Beneficiile auxiliarului didactic online MyKoolio sunt:
- Elevii beneficiază de un conținut educațional în conformitate cu programa școlară în vigoare folosind noile tehnologii (e-learning);
- Lecțiile vor fi mereu interactive și antrenante pentru elevi;
- Atestare pentru folosirea tehnologiei e-learning;
- Statistici referitoare la activitatea elevilor pe platformă;
- Teme din platformă elevilor;
- Feed-back imediat elevilor;
Pe durata suspendării cursurilor școlare, MyKoolio, platformă educațională online (www.mykoolio.com) aprobată M.E.N. atât ca auxiliar didactic, cât și ca mijloc de învățământ, pune la dispoziția profesorilor accesul gratuit la materialele sale educaționale (peste 630 de lecții și teste, precum și aproximativ 7500 de exerciții pentru limba română și matematică, clasele I-VIII, și geografie, clasa a VI-a) pentru a-i sprijini în demersul lor de a continua de la distanță procesul educațional. Conținutul educațional a fost conceput împreună cu 20 de profesori experimentați, coordonați de prof. dr. Radu Gologan și se adresează grupei de vârstă 7-14 ani.
Platforma cuprinde peste 200 de lecții interactive și exerciții pentru disciplinele română și matematică aferente claselor I-VIII într-o primă fază, urmând ca în viitor să acopere toate disciplinele predate în ciclul gimnazial.
Profesorii pot accesa aceste materiale (lecții teoretice, exerciții rezolvate și de rezolvat, teste și teze) gratuit prin crearea unui cont de profesor pe www.mykoolio.com. Acest material explică pas cu pas cum se creează un cont de profesor pe platformă.
Avantajul materialelor suport şi al cursurilor propuse de platforma Mykoolio este acela că elevul poate avea acces la ele nu doar în timpul lecției predate de la distanță, când profesorul explică, ci şi după, pentru a relua anumite aspecte. Astfel, predarea se prelungeşte şi în afara întâlnirilor programate cu clasa. Din acest motiv, profesorul poate alege să insereze în activitatea didactică diverse sarcini pentru a fi îndeplinite de elevi acasă, în procesul individualizat al învățării.
Rezolvarea de teme pe platforma MyKoolio presupune un abonament plătit. Principalul avantaj oferit de rezolvarea temelor pe platforma MyKoolio este că profesorul și/sau părintele pot vedea imediat și într-un mod unitar cum au fost îndeplinite acestea. Profesorii nu mai sunt nevoiți să corecteze temele, răspunsurile elevilor fiind validate automat în platformă. Statisticile disponibile le oferă profesorilor o imagine de ansamblu asupra gradului de însușire a cunoștințelor de către elevii din clasele lor.
În prezent platforma MyKoolio are aproximativ 40.000 de utilizatori (părinți, profesori și copii) si este avizată M.E.N. ca mijloc de învățământ din ianuarie 2018.
Avantajele folosirii platformei educaționale MyKoolio:
• acces la conținut educațional de calitate și conform cu programa școlară în vigoare folosind noile tehnologii (e-learning)
• lecții online interactive și antrenante pentru elevi
• statistici referitoare la activitatea elevilor pe platformă
• posibilitatea de a lucra de oriunde, oricând și de pe orice dispozitiv
• opțiunea de a da temă elevilor exerciții de pe platformă
• verificarea automată a corectitudinii răspunsurilor oferite de către elevi la exercițiile din platformă desemnate ca temă
• cadrele didactice vor primi o adeverință pentru folosirea tehnologiei e-learning.
O oportunitate pe care această platform a oferit-o elevilor pe perioada stării de alertă a fost testarea elevilor clasei a VIII-a, în vederea pregătirii examenului de de evaluare națională.
Evaluarea MyKoolio s-a desfășurat online pe www.mykoolio.com în perioada 8 - 15 mai 2020. A fost necesar ca părinții elevilor participanți să își facă un cont gratuit pe platforma MyKoolio și apoi să își înscrie copiii pe platformă.
Evaluarea MyKoolio este o testare gratuită online adresată elevilor de clasa a VIII-a, menită să evalueze nivelul de pregătire al acestora pentru primul examen important din viața lor- Evaluarea Națională la clasa a VIII-a.
Echipa de profesori MyKoolio a conceput subiecte de concurs pentru limba română și matematică bazate pe noua programă anunțată de M.E.N. pentru Evaluarea Națională 2020, cu grad de dificultate şi structură similare modelelor oficiale.
După aceea, copiii au accesat din meniul Cursuri subpagina Evaluarea MyKoolio, alegând apoi materia la care doresc să susțină evaluarea - limba română sau matematică - și s-au abonat la respectivul curs.
Copiii au avut la dispoziție o singură încercare pentru a rezolva testul. Acesta a durat 120 de minute. După finalizarea testului, participanții și-au putut descărca diploma de participare la Evaluarea MyKoolio. Aceasta s-a generat automat dacă elevii au realizat un scor de minim 60 de puncte (60%) la test.
Un test de evaluare la matematică a cuprins 18 itemi grupați astfel: subiectul I cu itemii 1, 2, 3, 4, 5, 6; subiectul II cu itemii 1, 2, 3, 4a, 4b, 5 și subiectul III cu itemii 1a, 1b, 1c, 2a, 2b, 2c. Baremul de corectare al testului de antrenament la matematică a fost următorul următorul: pentru rezolvarea corectă a fiecărui item se acordă 5 puncte, obținându-se astfel un punctaj maxim de 90 de puncte, la care se adaugă 10 puncte oferite din oficiu.
Pentru a oferi feedback imediat elevilor referitor la rezolvarea testului de limba română, structura subiectelor la această materie a fost diferită de cea a modelului official, lipsind partea de compoziție literară. Testul de evaluare la limba română a cuprins 2 subiecte împărțite în 6 itemi. În privința baremului de notare, pentru fiecare item rezolvat corect se oferă 4 puncte obținându-se astfel 48 de puncte respectiv echivalentul notei 9, la care se adaugă 1 punct din oficiu.
Răspunsurile subiectelor de evaluare au fost postate imediat după încheierea perioadei de testare.
Bibliografie:
www.mykoolio.com