CONCURSUL: ŞCOLI PENTRU UN VIITOR VERDE – REZERVAŢII NATURALE
Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpia, pădurea, râul, marea, munții, rândunelele, cucul.
C. Mihăescu
Scopul programului educațional <<Școli pentru un viitor verde>> urmărește realizarea de activități instructiv-educative, cu scopul de a informa preșcolarii, elevii, cadrele didactice, părinții și comunitățile locale în legătură cu problemele actuale de ecologie, dar și de a dezvolta în rândul copiilor responsabilitatea față de comunitatea și mediul în care aceștia trăiesc și învață.
Proiectul a plecat de la ideea că școala trebuie să fie un loc în care toată lumea se gândește la binele celorlalți și la un viitor cât mai bun și mai curat, pe o planetă în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. In afară de cifre și litere, școala trebuie să „livreze” copiilor bazele unui simț civic dezvoltat, ale unei responsabilități față de mediul și comunitatea în care trăiesc.
Proiectul a fost mediatizat în peste 2800 de unități de învațământ din România, fiind organizat de Asociația ȘCOLI PENTRU UN VIITOR VERDE, organizație non-guvernamentală care are ca scop promovarea și desfășurarea de programe educative, culturale și ecologice, bucurându-se și de susținerea Societății de Geografie din România și a Institutului de Geografie al Academiei Române.
Conceptul Programului educaționalȘcoli pentru un viitor verde a plecat de la nevoia de a rezolva cât mai eficient problemele de mediu, în condițiile în care educația trebuie să pornească de la scoală, iar în sistemul de învățământ românesc nu există foarte multe astfel de programe. Acest program educațional a fost lansat în ianuarie 2010 și cuprinde mai multe tipuri de acțiuni cu caracter educativ desfășurate în școli și gradinițe din toată țara.
Participarea la concursul ȘCOLI PENTRU UN VIITOR VERDE este liberă şi gratuită pentru orice instituţie de învăţământ din România.
Concursul ŞCOLI PENTRU UN VIITOR VERDE – REZERVAŢII NATURALE a avut ca obiectiv conştientizarea de către elevi a problemelor de mediu generate de activităţile antropice în ariile naturale protejate şi educarea copiilor în spiritul unui comportament prietenos faţă de mediu.
Tipul de activități acceptate în acest concurs au fost activităţile de voluntariat/informare/conştientizare realizate de elevii şcolilor din România, având ca punct de interes rezervaţiile naturale de pe teritoriul ţării noastre, dar care se pot derula în orice categorie de arie naturală protejată (parc naţional, monument al naturii, rezervaţie naturală, parc natural, rezervaţie a biosferei); activităţile au ca scop ocrotirea patrimoniului natural, a speciilor floristice şi faunistice rare, precum şi păstrarea peisajului unic, protejat în cadrul rezervaţiilor naturale, în special, şi din cadrul ariilor naturale protejate, în general.
Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni, după cum urmează:
- Sectiunea „3-6 ani” (pentru educatori/educatoare şi copii de găradiniţă);
- Sectiunea „7-11 ani” (pentru învăţători/învăţătoare şi elevi din ciclul primar);
- Sectiunea “12-18 ani” (profesori şi elevi de gimnaziu/liceu).
În concurs s-au putut înscrie şi au putut participa orice cadru didactic din România, care:
1. A format o echipă verde de maxim 30 elevi (dintr-o unitate şcolară pot participa unul sau mai multe cadre didactice care coordoneaza fiecare una sau mai multe echipe verzi, fiecare echipa verde realizand un proiect diferit);
2. A completat Formularul de înscriere online până la 31 ianuarie 2014 pe www.scolipentruunviitorverde.ro, secţiunea “ Cum mă înscriu?“, obţine acceptul scris al directorului unităţii de învăţământ din care face parte pentru participarea la Concurs (prin completarea şi semnarea Formularului de acceptare pentru inscriere, Anexa la Regulament (vezi categoria Regulament de pe acest site) Acest Formular de acceptare pentru înscriere a fost o condiţie obligatorie şi a reprezentat criteriul de eligibilitate. Formular de înscriere se păstrează în original de către participant si va trimite organizatorilor, numai la cererea acestora, în etapa de validare a câştigătorilor.
3. A realizat un proiect „verde” de voluntariat/informare/conştientizare care are ca punct de interes o arie naturală protejată de pe teritoriul Romaniei, în intervalul de la înscrierea în
concurs până la 31 mai 2014.
Organizatorii au pus la dispoziţia participanților lista cu ariile protejate şi Siturile Natura 2000 pe site-ul www.scolipentruunviitorverde.ro, la secţiunea Informaţii utile.
4. A postat proiectul verde, cu fotografii care să ateste desfăşurarea lui, pe portalul dedicat www.scolipentruunviitorverde.ro (secţiunea Cum particip/ Postare proiect) până la 31 mai
2014.
5. A mediatizat proiectul şi a obţinut cât mai multe voturi din partea publicului pe portalul
www.scolipentruunviitorverde.ro
În cadrul concursului a fost acceptate următoarele tipuri de Proiecte verzi:
- vizitarea şi ecologizarea unei arii naturale protejate de pe teritoriul României (de ex: plantări de arbori şi reîmpăduriri; (re) marcarea unor trasee turistice, crearea şi dotarea unor eco-poteci, etc);
- realizarea unui proiect în scoală/comunitate de mediatizare/promovare a unei arii natural protejate din România. Toate activităţile de mediatizare (panouri de perete/ colţ verde în şcoală/ conferinţe/ expoziţii de fotografie dintr-o arie naturală protejată expuse în şcoală sau /macheta unei arii protejate prezentante în incinta şcolii, organizarea unui eveniment de strângere de fonduri folosite pentru ecologizarea unei arii naturale protejate/ crearea unui website dedicat promovării unei arii naturale protejate, realizarea unui set de articole în presa locală, unor emisiuni TV sau serii de mini-emisiuni de radio la staţiile locale care să promoveze o arie naturală protejată etc.); trebuie să afişeze/menţioneze în mod vizibil/clar însemnele Concursului (adică: logo şi numele “Concursul naţional Şcoli pentru un viitor verde, editia a IV-a, 2013-2014, tema ediţiei: Rezervaţii naturale”, numele şi logo-ul partenerilor concursului: Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Societatea de Geografie din România, etc); fişierul care conţine logo-urile poate fi descărcat de pe www.scolipentruunviitorverde.ro)
- orice alte activităţi care servesc obiectivul declarat al proiectului.
Rezultatele programului educațional <<Școli pentru un viitor verde>>:
- 3.000 de echipe verzi participante din toată țara/ediție;
- 80.000 de elevi și cadre didactice implicate/ediție;
- 6.000 de activități ecologice realizate/ ediție;
- 900.000 kg de deșeuri de hârtie colectate și predate la centrele de reciclare;
- 60.000 de puieti plantați în activitățile de ecologizare.
- 154.000 de kg de PET-uri compactate depuse către centrele de colectare