Scopul acestui seminar este exersarea unor noi modalități de a gândi și identificarea negativității așa cum este ea.
Gândirea pozitivă atrage în mod natural ceea ce este bun şi frumos.
Vestea bună este că negativitatea este un stil care poate fi modificat cu ajutorul strategiilor cognitive comportamentale descries în cartea recomandată la bibliografie și acreditată de Asociația Psihologilor Americani al doctorului Huebner Down „Ce să faci când nu-ți convine nimic”.
”Dacă ceva în viaţă devine foarte uşor, atunci, aceasta nu este o lecţie, este ceea ce cunoaştem deja. Tot ce trebuie să ştiţi vine la locul potrivit şi în momentul potrivit. Ceea ce dăruim, aceea și primim! Noi înșine suntem izvorul propriilor griji. Pe de altă parte, dacă stabilim armonia și echilibrul în conștiință, găsim armonie și echilibru și în viață”. (Louisei Hay „ You Can Heal Your Life” (“Poţi să-ţi vindeci viaţa”)).
Louise Hay recomandă:
Uită-te în oglindă!
Uită-te în ochii tăi. Arată-ți prin privire cât de mult te iubești. Iartă-te în timp ce te uiți în oglindă, vorbește cu părinții tăi în timp ce te uiți în oglindă. Cel puțin o dată pe zi spune-ți “Te iubesc! Te iubesc foarte mult!”.
Iartă-te!
Lasă trecutul în urmă. Ai făcut tot ce ai putut la momentul respectiv, cu înțelepciunea de ATUNCI. ACUM este un alt timp. Timpul evoluției, al schimbărilor și viata ta va fi diferită.
Ai răbdare cu tine!
Fii blând și răbdător cu tine pe măsură ce înveți lucruri noi. Tratează-te ca pe o persoană pe care o iubești foarte foarte mult.
Nu te mai critica!
Critica nu rezolvă nicio problemă. Refuză să te mai critici. Acceptă-te așa cum ești. În momentul în care te critici, schimbările vor fi negative. Dacă te accepți așa cum ești, schimbările vor fi pozitive.
Nu te teroriza!
Încetează să mai ai gânduri negre. Găsește o imagine mentală care îți produce plăcere și de fiecare dată când ai un gând negativ, schimbă-ți concentrarea de la acel gând care te sperie, la imaginea plăcută.
Fii blând cu mintea ta!
Să te urăști înseamnă să-ți urăști gândurile. Nu te urî pentru că ai gânduri negative. Pur și simplu înlocuiește-le cu blândețe, cu lucruri pozitive.
Laudă-te!
Critica distruge spiritul interior. Lauda îl dezvoltă. Laudă-te și prețuiește-te cât de mult poți. Spune-ți de cât mai multe ori ce bine te-ai descurcat în diverse acțiuni.
Cei cu înclinații spre negativitate sunt maeștri ai remarcării problemelor. E ca și cum abaterile, imperfecțiunilr și nedreptățile se reped asupra lor amplificate.
Negativitatea este caracterizată de tendința de a te concentra asupra a ceea ce este greșit, chiar dacă multe alte lucruri sunt în regulă.
Copiii negativiști sunt adesea fericiți, dar mulțumirea lor este fragile. Chiar și în absența unor factori de stress seminficativi, ei vor protesta foarte mult. Huebner Down „Ce să faci când nu-ți convine nimic”, p.4).
Referințe bibliografice:
Huebner Down „Ce să faci când nu-ți convine nimic” Editura Trei, 2015.
https://invatinteligent.ro/produs/curs-armonie-si-echilibru/ (imaginea PP)