“Toata cunoașterea noastra iși are originea in percepțiile noastre.”
Leonardo da Vinci
Scopul sesiunii este oferirea unor strategii de învingere a unor blocaje ce țin de comunicarea de ordin perceptiv. La acest curs veţi afla mai multe despre bariere de ordin perceptiv.
Sidney Shore identifica trei tipuri de blocaje ce constituie reale probleme in realizarea procesului de comunicare:
- bariere de ordin emotional (teama de a nu comite greseli, neincrederea fata de superiori, colegi, dificultatea de a schimba modul de gândire, dependenta excesiva de opiniile altora, etc);
- bariere de ordin cultural (dorinta de a se conforma modelelor sociale, dorinta de apartenenta, slaba capacitate de a transforma sau modifica ideile, etc);
- bariere de ordin perceptiv (incapacitatea de a distinge intre cauza si efect, refuzul de a sesiza, de a releva, incapacitatea de a defini lucrurile, ingustarea excesiva a punctului de vedere).
Percepția realității este foarte diferită de la un om la altul. Doi sau mai mulți oameni pot privi același lucru și pot vedea lucruri total diferite. In functie de cunostintele lor și de experiența de viață, de nișa lor de dezvoltare sau de amintirile lor. Atunci cănd judecăm ceva, apelăm la experiențe din trecut, deci amintiri, pentru a ne forma o părere, dar creierul pastrează doar evenimentele mari si importante, ideile esentiale si situatiile care ne-au marcat sau care sunt importante pentru noi ștergând sau estompând detalii. Creierul incearca să umple golurile cu imagini care se potrivesc.
Pericolul perspectivei gresite si confirmarea convingerilor
Pericolele cele mai mari, ca urmare a perceptiei posibil gresite asupra realitatii sunt:
Exista o multime de factori in functie de care percepem realitatea:
- gradul de educatie
- cultura locului in care am trait
- anumite directii de gandire inoculate de familie
- dogme religioase
- influentele grupului sau a grupurilor din care facem parte
- anturajul
- felul in care ne percepem pe noi insine
- principiile dupa care ne conducem viata (care sunt dobandite), etc.
Aceste influente ne-au format modul de găndire și de percepție a lumii, a realității și a propriei persoane.
Există un factor important care are o influență majoră asupra convingerilor noastre: tendința de confirmare a ceea ce credem deja (confirmation bias). Aceasta tendinta presupune ca suntem inclinati sa cautam, interpretam, favorizam si sa ne reamintim informatii intr-o maniera care confirma o idee de care suntem deja convinsi. In tot acest timp acordam o atentie disproportionat mai mica altor aspecte sau variante ale realitatii, ceea ce nu face decat sa ne indeparteze de realitatea obiectiva. Cu alte cuvinte, avem tendinta sa fim deschisi aproape exclusiv catre informatii ce confirma ceea ce noi credem. Asta inseamna ca acumulam informatie si ne reamintim selectiv trecutul, iar prezentul il interpretam prin lentila a ceea ce stiam pana acum – lucru periculos pentru dezvoltarea noastra si pentru asimilarea de informatii si concepte noi.
Ce este de facut pentru a percepe realitatea cat mai precis? Să ne antrenăm pentru a reuși să vedem realitatea cât mai aproape de adevăr, de ceea ce este ea.
Acest lucru se poate face prin schimbarea perspectivei: privirea problemei din mai multe unghiuri diferite.
Exercitiu de schimbare a perspectivei:
Atunci cand te confrunti cu orice problema, situatie noua, nevoie de a lua o decizie, sau orice situatie in care iti faci o parere despre ceva, dupa ce iti faci o prima impresie, incearca sa te gandesti cum ar fi daca te-ai insela. In aceasta situatie, problema s-ar pune dintr-un unghi total opus. Incearca sa privesti situatia de parca ar fi total invers. Daca ti se pare mai usor, gandeste-te cum ar vedea lucrurile un om care te-ar contrazice si ar spune ca te inseli, ca lucrurile sunt exact pe dos.
Realitatea este ca un cerc, in care fiecare raza poate fi o alta perspectiva, asemanatoare cu cele din apropierea ei si tot mai diferita de cele mai indepartate. Realitatea are o multitudine de perspective si toate pot fi adevarate.
Depinde de unghiul din care privesti.
Iar al doilea lucru pe care putem sa il facem este sa ne dezvoltam atentia. Cu cat suntem mai atenti la detalii, cu atat mai multe conexiuni putem face si ajungem sa citim printre randuri, sa evaluam mai bine orice situatie. Atentia ne ajuta si sa dobandim mai repede capacitatea de a ne schimba perspectiva si de a vedea lucrurile din perspectiva altora. Flexibilitatea in gandire este una din trasaturile cheie ale oamenilor de succes. Ea ii ajuta sa aiba o perceptie buna a realitatii.
Modalităţi de ameliorare a comunicării:
utilizareamesajelor adresate la persoana I (limbajul responsabilitatii), focalizarea pe ceea ce simte emitatorul și pe comportamentul interlocutorului- prevenind astfel reactiile defensive in comunicare; evitarea evaluărilor și atacurilor la persoana; evitarea moralizaării aceasta cauzeaza sentimente de neliniste, stimuleaza resentimentele si blocheaza exprimarea sincera a celeilalte persoane; atitudinea de egalitate, pentru că, superioritate determina formarea unei relatii defectoase de comunicare, incurajeaza dezvoltarea conflictelor. Egalitatea inseamna acceptarea neconditionata si respectarea fiecarei persoane, indiferent de nivelul sau de cultura, pregatire profesionala; asigurarea confortului necesar in timpul comunicării….
Referințe bibliografice/sitografice:
Abric, J., Psihologia comunicarii, Editura Polirom, Iasi, 2002;
Baban, A., Consiliere educationala, Editura Ardealul, Cluj-Napoca, 2001.
http://inimafericita.ro/2014/01/19/perceptia-realitatii-exercitiu-de-schimbare-a-perspectivei/