Scopul sesiunii este de a realiza câteva exerciții de antrenare a Eu-lui, pentru că suntem concentrați mai ales pe cee ace ne lipsește și mai puțin pe cee ace avem, sau am reușit să obținem.
În această sesiune vom discuta despre o altă foame universală și anume accea de plăcea și de a fi agreabil.
Există plăcere în a câștiga bani, dar nu există plăcere mai mare decât aceea de a construe relații sociale de sinceritate și spontaneitate. Stă în puterea fiecăruia să sporim valoarea celuilalt, să-l facem să se simtă mai bun, mai valoros, mai apreciat. Cele mai plăcute momente ale unui cadru didactic sunt acelea de a preda, adică de a încredința. Cele mai plăcute momente ale unei celebrități sunt acelea în care sunt alături de oameni simpli, alături de cei pe care îi iubesc. Există satisfacții atunci când ești lăudat în societate, dar nu există satisfacție mai mare ca aceea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții celuilalt. O îmbrățișare, o încurajare, un zâmbet pot face minuni, pentru că lucrurile mărunte, aparent neimportante, pot avea consecințe enorme în relațiile interumane.
Bunele maniere, politețea, curtoazia se bazează pe nevoia universală a oamenilor de a plăcea și de a fi agreat. După aceste lucruri tânjește multă lume.
Simțim nevoia ca ceilalți să ne placă, să ne aprecieze pentru ceea ce suntem pentru că, avem nevoia ca ceilalți să ne ajute să ne simțim importanți- să ne confirme valoarea personală pe care ne-o atribuim.
Ar trebui să ne formăm deprinderea de a intra în contact cu celălalt, cu comunitatea nostră. La fel cum un îsetat caută apă. Fără o astfel de deprindere pierdem esența, încetăm să mai fim ființe umane, rămînem doar cu restul: bani, titlu, putere, statut social (Augusto Cury, p.35).
Încrederea naște încredere, asta au demonstrat-o Conrad Hilton, Henry Ford, John D. Rockefeller care la începutul carierei lor aveau mai multa încredere și entuziasm decît bani. În timp au ajuns printre cei mai cunoscuți și mai prosperi oameni ai planetei. „Am găsit cea mai buna soluție de a-l face pe celălalt să-și insușească o anumita virtute. Ea trebuie să-i fie acordată chiar lui” (Les Giblin, Arta dezvoltarii relatiilor interumane, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2000 pag. 58). Astfel, unii oameni de succes angajează sau colaborează doar după ce au întâlnit și soția omului de afaceri și nu pentru a observa dacă este atrăgătoare sau fermecătoare, ci pentru a observa dacă îi inspiră soțului său starea de a fi important, respectat și apreciat.
Dacă dorim să indicăm incredere și entuziasm celor din jur să creem in interiorul nostru incredere și entuziasm, apreciind ceea ce suntem și ceea ce sunt ceilalți, avantajele și oportunitățile care apar in viața noastră și să facem ce putem mai bine cu ceea ce ne stă la dispoziție.
La Banca Timpului, suma din cont este întotdeauna foarte mică, chiar dacă trăim 100 de ani. Fiecare aniversare constituie un motiv să ne bucurăm, dar și să ne întrebăm. Ce capitol am scris în anul care a trecut? Ce prilejuri am folosit ca să aprofundez anumite relații? Mi-am alimentat visele, am cultivat coșmaruri/ Cum este calitatea vieții mele? Dacă am face această contabilitate, e sigur că am ieși datori față de noi înșine (Augusto Cury, p.42).
Bibliografie:
Cury Augusto. Minți sclipitoare, miți antrenate. Fii propriul tău lider. Editura For you, București, 2011
Les Giblin Arta dezvoltării relațiilor interumane, Curtea Veche, București, 2000