Scopul acestui seminar este de a evidenția cât de importantă este motivația internă, fiind considerată forma cea mai înaltă a motivației.
Motivația constituie temeiul comportamentelor și activităților.
Vom descrie cele două tipuri de motivație, respectiv motivația extrinsecă, externă (indirectă) și motivatia intrinseca, internă (directa) și câteva metode de stimulare a motivației intrinseci, precum renunțarea la critica distructivă sau exprimarea aprecierii.
Motivația extrinsecă (indirectă) este generată de surse exterioare subiectului sau naturii activității lui. Ea poate fi sugerată sau impusă de alte persoane sau de concursuri de imprejurări favorabile sau nu. Motivația intrinsecă este generată de surse interne subiectului.
Motivația internă vine din 3 factori importanți:
- autonomie (senzația de putere și control asupra sarcinilor pe care le ai de făcut, capacitatea de organizare și planificare);
- dezvoltarea abilităților (să devii din ce în ce mai bun în domeniul în care activezi);
- scop (să simți că faci o diferență, că îi ajuți pe ceilalți, că lupți pentru o cauza nobilă, că vrei să ajungi cel mai bun).
Pe scurt motivația este o stare, iar decizia este o alegere. Diferențierea între cele doua nu este un lucru usor. Cel mai adesea confundam deciziile cu vorbele spuse la suparare ori ca admirație: „incepând de astazi voi merge zilnic la sală”, „de maine nu mai fumez” … . Acestea pot fi considerate cel mult promisiuni, și ele pt fi ușor încălcate când contextul in care le-am gândit este diferit de contextul in care acționămț
Motivatia are la baza strategii și distincții fine in cadrul aceluiași simț. Marimea sau culoarea unei prajituri o vor face de preferat.
Decizia are un caracter mult mai evident. Depășește ajustarile fine implicand asumare, timp și acțiune.
Greșeala cea mai comună constă in a creste motivatia in contextul inexistenței deciziei.
Exercițiu:
Care este sursa motivației mele?
Completați afirmațiile:
Mă simt motivată atunci când …………………………………….
Mă simt motivată atunci când …………………………………….
Mă simt motivată atunci când …………………………………….
Mă simt motivată atunci când …………………………………….
Exemple:
Mă simt motivată atunci când munca mea îi ajută pe ceilalți,
Mă simt motivată după un eșec când vreau să-mi demonstrez că pot …
Motivația este o abilitate care se învață. Ca să înveți această abilitate mai întâi trebuie să te cunoști pe tine, să știi exact unde vrei să ajungi, să știi care sunt factorii care trezesc în tine energia și dorința de a evolua, bucuria și entuziasmul.
Indicat este stabilirea unui plan și repere clare de la care să nu te abați:
Exemplu de plan:
- Fă-ți un plan. Stabilește exact ce vrei.
- Nu renunța! Termină întotdeauna ceea ce ai început. Nu lăsa să se adune treburi neterminate. Nu vei mai ști ce mai ai de făcut, unde ai ajuns și ce este prioritar.
- Nu amâna. Când ai ceva de făcut – fă!
- Ieși din zona de confort!
Ai “căzut” , ești supărat că ai greșit? Super! Folosește energia negativă ca un propulsor. Ridică-te și demonstrează că poți! Învață din greșeli! Nu fă de două ori aceeași greșală! Nu te lăsa învins! Eșecul poate fi profesorul tău cel mai bun. Împrietenește-te cu el. Nu învățăm din lucrurile făcute bine, ci din greșeli.
- Nu lua decizii când ești nervos și nu renunța când simți că nu mai poți. Ia-ți o pauză mentală de 2 zile, relaxează-te, concentrează-te pe altceva și apoi reevaluează situația.
- Țintește sus! Care este visul tău cel mai măreț?
Nu lăsa frica să te acapareze. Ai curaj! Ce poate fi mai rău decât faptul că nu ai încercat?
Referințe bibliografice:
Motivaţie şi personalitate reprezintă consemnarea originală a activităţii desfăşurate de unul dintre cei mai creativi psihologi ai secolului al XX-lea. Ea a devenit o lucrare de referinţă pentru orice om preocupat de teoriile lui Abraham H. Maslow, fapt dovedit de interesul crescând manifestat de autori care semnează în cele mai importante reviste de psihologie, educaţie, afaceri, studii sociale şi din alte domenii.
Abraham H. Maslow este întemeietor al psihologiei umaniste din care s-au dezvoltat mai multe psihoterapii situate dincolo de freudism şi comportamentalism. Profesor la Brandeis University între 1951 şi 1969, Maslow a rămas în istoria psihologiei prin contribuţia sa cea mai importantă cunoscută ca Ierarhia trebuinţelor.
Drive- Daniel Pink -foarte ușor de citit și foarte utilă. Conceptul de drive (motivație intrinsecă) se bazează pe 3 piloni: autonomie, măiestrie și scop. Practic toate acestea 3 duc la un drive puternic pentru angajați.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Motiva%C8%9Bie
https://www.traininguri.ro/motivatia-cum-iti-dezvolti-abilitatea-de-automotivare/