Scopul acestui seminar este o pledoarie a relațiilor cu oamenii. Oamenii cu legături sociale puternice, cei care trăiesc într-o familie armonioasă sunt mai fericiți, decât cei cu legături mai slabe. Pentru a avea relații sănătoase trebuie ca r

Experiența singurătății este toxică. Oamenii izolați sunt mai puțini fericiți, sănătatea lor este mai scăzută în cea de a doua parte a vieții iar capacitatea lor cerebrală scade față de cei care nu sunt singuri.

Intr-o familie in care există dragoste, membrii acesteia au parte de bunătate, incurajare, apreciere, disciplină, comunicare, incredere, educație, implicare, responsabilitate, recunostință, căldură, protecție, bucurie și confort, spunea Maica Tereza.

 

Nu putem să nu comunicăm

Intr-o interactiune interumană, orice comportament are valoare comunicațională. Comunicarea este inevitabila, iar non-comunicarea imposibila. Orice situatie care implică doua sau mai multe persoane este una interpersonală, adică o situație de comunicare inevitabilă. Comunică și tăcerea, nu doar vorbele. Comunică raspunsul la un email, dar și absența lui.

Interlocutorii sau subiecții unei comunicări sunt responsabili impreună sau in comun de relația interumană asociată comunicării lor. Daniel Goleman ne avertizează că, așa cum relațiile sănătoase acționează asupra corpului nostru într-un mod benefic, cele nesănătoase ni-l otrăvesc. Iar autorul Inteligenței sociale ne asigură că nu e vorba de o metaforă, ci de realitate. Emoția negativă a celuilalt se „ia“, întocmai ca răceala. Și, mai grav, poate avea consecințe mult mai dăunătoare”.

Transformarea blocajului într-un dialog ar fi de reținut. Blocajele nu sunt altceva decât semne pentru faptul că fiecare dintre părți are propriile speranţe, dorinţe şi aspiraţii, iar acestea sunt în opoziţie. Partenerii cuplurilor fericite se susţin reciproc pentru atingerea acestora şi, poate, acesta ar trebui să fie unul dintre obiectivele unei relaţii.

Un exercițiu bun ar fi identificarea cauzelor unui blocaj, discuții cu celălalt despre aspiraţiile fiecăruia, dar cu respectul reciproc, chiar dacă acestea sunt diferite, pentru că relațiile bune nu trebuie să fie mereu calme. Unele cupluri se pot ciondănii toată ziua, dar atâta timp cât știu că se pot baza unul pe celălalt este în ordine, pentru că acele certuri nu vor afecta, de exemplu memoria.

O relație funcțională reprezintă piatra pe care este construită viața. Pentru a construi o relație trebuie să existe două persoane., iar dacă gânești că este suficient ca celălalt să se schimbe, aproape sigur și celălalt gândește la fel. Schimbarea semnificativă este să-ți asumi responsabilitatea, pentru că astfel persoana cealaltă nu mai poate reacționa în același mod (NLP și relațiile de cuplu, p.9).

Accesați vă rog site ul următor https://www.facebook.com/ESI567/videos/1672783172980618/   

 și urmăriți studiul longitudinal efectuat de cercetători privind faptul că oamenii cei mulțumiți de relațiile lor la 50 de ani, au fost cei mai sănătoși la 80 de ani. Relațiile bune și apropiate par să ne protejeze de unele greutăți ale bătrâneții protejând nu doar corpul, ci și creierul.

Acest studiu transmite următorul mesaj:

RELAȚIILE BUNE ȘI APROPIATE SUNT BUNE PENTRU SĂNĂTATEA ȘI BUNĂSTAREA NOASTRĂ

ȘI

PREȚUIȚI RELAȚIILE CU FAMILIA, PRIETENII, CU COMUNITATEA

PENTRU CĂ VIAȚA BUNĂ SE CONSTRUIEȘTE CU RELAȚII BUNE

 „Vitalitatea se naşte din contactul uman pur, mai ales din legăturile de iubire. Oamenii la care ţinem cel mai mult sunt un soi de elixir, o sursă mereu nouă de energie. Schimbul neuronal dintre un părinte şi un copil, un bunic şi un nepot, dintre iubiţi, dintre partenerii unui cuplu împlinit sau dintre prietenii buni are virtuţi palpabile.“ (Goleman D).

Relația umanizează, unifică lumea. Fericirea și calitățile noastre depind de ele.

Suntem ceea ce suntem datorită relațiilor noastre cu părinții, cu profesorii, cu prietenii, cu familia, cu iubiții.

       

Referințe bibliografice:

 Goleman D, Inteligența socială.Noua știință a relațiilor umane, Editura Curtea Veche, București 2018

                       Milton C, Arta de a-I asculta pe ceilalți, Editura Polirom,

Iași, 2008.

                       NLP si relaţiile de cuplu. Strategii simple pentru a vă face relaţiile să funcţioneze. Ediția a II-a revizuită. Editura Curtea veche, București, 2017

https://www.facebook.com/ESI567/videos/1672783172980618/