Scopul acestui seminar este de a defini terapia Gestalt, de a intelege punctele sensibile ale fiecăruia și de găsire a unor soluții noi pentru aceste problemele.

 

Vom învăța și vom aplica Tehnica scaunului gol, care este una dintre tehnicile bazate pe dialog, un instrument cu un spectru larg de aplicabilitate, atât în lucrul individual, cât şi de grup, atât cu adulţii, cât şi cu copiii, într-o paletă complexă de situaţii terapeutice în care există conflicte interne sau externe persoanei.

 

Această tehnică este revendicată de două mari curente psihoterapeutice:

 

-       psihodrama clasică (psihiatru, psihosociolog și scriitor - Jacob Levi Moreno)

 

-       gestalt-terapia (psihiatru și psihanalist Friedrich Perls).

 

 

 

Jacob Levi Moreno s-a născut la București în 18 mai 1889 și a decedat în 1974 la New York. El consideră că orice formă de psihoterapie de grup poate fi aplicată și omului sănătos.  Jacob Levi Moreno este unul dintre întemeietorii psihoterapiei de grup şi întemeietorul psihodramei. În concepţia lui despre om şi viaţă individul, grupurile şi societăţile sunt considerate entităţi cu potenţial de schimbare. Punctul de pornire al concepţiei moreniene este ideea că în fiecare om există un potenţial creativ, care însă stă la dispoziţie numai limitat. Psihodrama favorizează descoperirea şi activarea acestui potenţial.

 

 

 

 

Friedrich Perls a fost întemeietorul Gestalt Terapiei, una dintre terapiile psiho-corporale cele mai cunoscute, practicata cu succes si in Romania. Friedrich (Fritz) Perls s-a născut la Berlin în 1893. În 1920 a obținut un doctorat în medicină cu specializarea neuropsihiatrie. Moare la Chicago în 1970.

 

Fii aşa cum eşti, şi atunci vei afla cine eşti şi cum eşti.

 

Lasă deoparte, pentru câteva momente, ceea ce ar trebui să faci,

 

Şi descoperă ceea ce faci.

 

Riscă puţin dacă poţi.

 

Simte emoţiile tale,

 

Rosteşte cuvintele tale,

 

Gândeşte gândurile tale.

 

Fii tu însuţi/însăţi,

 

Descoperă!

 

Lasă viitorul tău să crească din tine!

 

***

 

Eu sunt eu şi tu eşti tu.

 

Eu nu am venit în această lume pentru a răspunde aşteptărilor tale.

 

aşa cum

 

Tu nu ai venit în această lume pentru a răspunde aşteptărilor mele.

 

Dacă ne vom putea întâlni undeva, la mijloc, va fi minunat.

 

Dacă nuasta e.

 

(Fritz Perls)

 

Gestalt terapia, al carei nume vine de la verbul german „gestalten – a da forma, a crea o structură semnificativă – face parte din familia terapiilor psiho-corporale. Dar ea se foloseste deseori de tehnici precum jocul sau punerea in scenă a dificultaților cu care ne confruntăm. Această componenta ludică ne ajuta să ne înțelegem punctele sensibile și să găsim soluții noi pentru problemele noastre. Gestalt terapia răspunde unor scopuri variate și se practică în contexte diferite.

 

didactform.oct2019 XC1