Motivatia este dorinta arzatoare care te pune in miscare si te face sa-ti doresti sa actionezi. Este atat de profund interconectata cu ceea ce consideram adevarat si corect in viata, incat ne ajuta sa facem pasul de la o simpla dorinta la un moment decisiv. Schimbarile se petrec intr-o clipa. In acea clipa in care decidem sa facem o schimbare sau in care ni se intampla lucruri neasteptate.

Singura motivatie de care avem nevoie pentru a actiona suntem noi insine. Iar singura intrebare pe care trebuie sa ne-o adresam este ce ne poate face pe noi sa actionam. Fiecare dintre noi crede in ceva. Esential este sa ne amintim ca motivatia este strict legata de verbe ca de actiune.

Nu este nicio surpriza faptul ca obiectivele pe care le stabilim ne motiveaza si ne inspira. Iar cele mai importante sunt obiectivele aflate in stricta legatura cu noi, cu dorintele noastre cele mai arzatoare.

Acest lucru presupune sa ne intelegem prioritatile si scopurile in viata, sa intelegem ce este mai important pentru noi si sa folosim aceste teluri ca pe un ghid zilnic pentru deciziile pe care le luam pentru viitorul nostru.

 

Determinarea presupune sa fii dispus sa actionezi. Nu este o hotarare oarecare. Sunt putine lucruri pentru care oamenii sunt dispusi sa depaseasca orice obstacole. Numai cei cu adevarat hotarati vor reusi.

Perseverenta sursa de motivatie

Perseverenta ne reaminteste ca toti avem un curs pe care trebuie sa-l urmam, care ne defineste existenta si transformarea. Momentele in care ne simtim lipsiti de speranta si pierduti sunt cele in care perseverenta are cel mai important rol.

Perseverenta presupune alegerea constienta de a-ti pastra drumul chiar si in mijlocul celor mai dificile momente, cand ai impresia ca totul este pierdut.

Modul in care perseverenta este o cale de atingere a succesului individual

Se spune ca nimic nu se obtine fara munca si nimic nu este imposibil, totul tine de vointa si perseverenta. Sa fie oare adevarat?  Ideea cum ca perseverenta este o cale de atingere a succesului este cat sepoate de adevarata.In primul rand, sa ne gandim la atatea probleme pe care le-am fi putut intampina si astazi daca oamenii care au incercat sa le rezolve ar fi abandonat lupta la primul obstacol intalnit. Pentru ca, perseverenta presupune continuarea realizarii unei actiuni in pofida obstacolelor intampinate însasi evolutia lumii presupune perseverenta. Ce s-ar fi intamplat daca la primul esec aparut incercetarea diferitelor medicamente menite sa vindece anumite boli, cercetatorii ar fi renuntat sa cautesolutionari? Din fericire, motivarea a fost intr-atat de puternica incat au continuat, ajungand la rezultatulfinal, benefic pentru atatea persoane aflate in situatii grave de sanatate, acestea putand fi ajutate princontributia celor care nu s-au dat batuti. Acesta poate fi considerat un dublu succes, unul fiind al celuicare nu s-a dat batut pana la gasirea antidotului, iar al doilea al celui care nu si-a pierdut speranta ca vagasi o vindecare si pentru problema lui.In al doilea rand, succesul dintr-un anumit domeniu de activitate in care suntem implicatidepinde tot de perseverenta. Ea este cea care ne da energie si putere in viitoarele lupte cu obstacolelece ne apar in calea atingerii celor mai inalte culmi ale succesului. Aceasta culme poate fi atinsa doar prinfixarea foarte clara a ideii de putinta si reusita, inaintand mereu si canalizandu-ne energia spre atingereaunui scop bine definit, confirmand astfel si vorbele spuse de Nelson Mandela intr-unul dintre discursuri si anume “Pare ca este imposibil, pana cand reusesti.”

In concluzie, prin prezentarea exemplelor si sustinerea argumentelor, se confirme ideea ca perseverenta sta la baza atingerii succesului individual.

Perseverenta este cea mai importantă cheie spre succes.

Cu toţii devenim bucuroşi cu gândul la succes, iar asta ne face adesea să uităm de dificultăţile ce stau în calea spre el.

Ne stabilim ţinte şi dorim  le atingem imediat, dar suntem oameni şi ne lovim de multe lucruri până să ajungem să reuşim. Eşecul de la început poate aduce printre altele şifrustrare. Încrederea noastră poate fi lezată pe parcurs, astfel renunţăm launele obiective. Dar  nu trăiești cu impresia  nu vei reuşi vreodată!

Succesul depinde de încrederea în sine. 

Există o linie de mijloc, de unde poţiurca sau coborî, iar atunci când cazi, trebuie  ai grijă  nu te propulsezi singur şi mai jos.  Poţi pierde în drumul tău spre succes!

Dar, dacă continui să te lupţi şi  încerci, ai mai multe şanse  fii cel mai bun.

Intrebări la care trebuie să răspundem ca să identificăm rolul perseverenței în desăvârșirea succesului:

- cum marii oameni de succes au reuşit?

-  ce au făcut ei diferit faţă de restul?

- Cum au rămas ei pozitivi, când au dat faţăîn faţă cu eşecul?

- Au ei o reţetă secretă care îi ajută  treacă peste toate obstacolele?

- Cum putem face rost de ea?

 

Să vedem cum răspund oamenii de succes întrebării: Care este reţeta succesului?

“Am urât fiecare minut de antrenament, dar mi-am spus: Nu renunţa, chinuie-te acum şi trăiește-ți restul vieţii ca un campion.” a spus MuhammadAli

El a ajuns  se pregătească pentru luptele sale până la limită, a refuzat sărenunţe când lucrurile au fost grele, ceea ce l-a făcut campionul de astăzi.

Autorul seriei Harry Potter, J. K. Rowling, este un alt exemplu de succes. Manuscrisul primei cărţi a fost respins de 12 editori înainte  Bloomsbury săo publice. Iată ce are de spus despre eşecul ei: „Eşecul nu este nimic altceva decât o lecţie. Dacă m-aș fi oprit din a scrie, astăzi nu mai eram unde sunt. În cazul în care cartea mea ar fi fost

 acceptată din prima, probabil  nu  maifi insistat atât  continui pe această nişă.”

Se pare  pentru a avea succes trebuie  fii persistent!

Aceste două exemple ne arată clar  dacă nu te dai bătut vei avea de câştigat.

Când lumea îţi spune “renunţă” ridică-te şi mai încearcă o dată!

  

Caracteristicile perseverenţei:

Statornicie în a face ceva în ciuda dificultăţilor sau aîntârzierilor în obţinerea succesului.

Perseverenţa este un element esenţialcând trebuie  atingi un nivel înalt de succes.

Este un dar minunat de utilizatşi nu necesită o facultate sau o diplomă  o obţii. 

Ea vine în mod natural şi necesită o voinţă puternică.

Nu contează care este scopul tău sau cât timp îţi ia  îţi atingi un obiectiv.

Şansele tale către succes se măsoară în voinţa şi perseverenţa ta!

Deoarece perseverenţa e egală cu succesul, iar fără ea nu ajungi nicăieri.

Perseverenţa înseamnă  continui, indiferent de ceea ce îţi stă în cale, să rămâi neclintit în îndeplinirea sarcinilor dificile.

 Este nevoie de un nivel înalt derăbdare pentru a dezvolta perseverenţa din tine.

Perseverenţa are mai multe beneficii decât acelea de a te ajuta  stăpâneşti abilitatea răbdării. 

Iată câteva dintre avantajele perseverenţei.

Încrederea: cineva care este perseverent este mai de încredere decât restul.

Oamenii ştiu  nu va renunţa, indiferent de cât de grea va fi situaţia.

Îţi  încredere în tine: îţi va creşte sentimentul de stimă de sine şi încredere.

Începi  te ocupi de obiectivele pe care le-ai stabilit pentru a le atinge.

Astfel vei crede cu tărie  destinul tău stă în alegerile tale şi vei deveni de neînvins.

Perseverența amplifică motivaţia

Perseverenţa înseamnă, în mare,  sunteţi dedicaţi scopului vostru.

 Aceasta îţi măreşte stima de sine şi îţi intensifică nivelul de motivaţie. 

Te ajută să descoperi lucruri minunate şi îţi dezvoltă cunoştinţele, despre tine şi scopurile tale.

Se ştie foarte clar  succesul nu vine peste noapte şi  acesta seconstruiește în timp.

Nu există nici un succes ce se realizează peste noapte.

Drumul spre succes este uneori o călătorie lungă.

 Este nevoie de muncă şi de timp pentru a vă construi un viitor excelent!

Pe scurt, perseverenţa este cheia unei vieţi reuşite.

 Dacă eşti perseverent suficient de mult, îţi vei obţine adevăratul potenţial!

Schimbari de mentalitate pentru cei slabi, dar care vor sa atinga imposibilul!

Există oameni care vor mai mult de la viata lor, dar care:

  • nu reusesc sa iasa dintr-un aparent cerc vicios in care au intrat
  • dau vina pe motivatieca nu reusesc
  • sunt lenesi, renunta rapid la actiune (in a fi persistent), preferand rutina zonei de confort
  • se uita la cei care obtin rezultate, le vad defectele, ii critica.. si se cred mai buni decat ei (drept urmare nu mai fac niciun pas in nicio directie)
  • fac pause mari
  • au tabieturi la carenu pot renunta
  • prefera sa vorbeasca despre problema, sa se lamenteze..nu in ideea gasirii unei solutii, ci in ideea alinarii durerii lor interioare
  • asteapta sa se alinieze planetele ca sa se miste, acel moment in care totul va fi pregatit si totul va functiona perfect
  • asteapta SECRETUL, INFORMATIA CARE II VA SCHIMBA VIATA
  • au impresia ca ei au facut TOT CE TREBUIE ca sa reuseasca, insa adevarul este ca nu au facut nici macar un minim raportat la altii care au reusit

Cateva reguli de baza ale succesului:

1 – Nu exista circumstante atenuante pentru nimeni

Fiecare are ceea ce merita, nimic mai mult, nimic mai putin.

Viata este o tabla de sah.Ceea ce ti se da este pozitia de la care pleci (mai mult sau mai putin avansata). Asupra pozitiei nu ai cum sa intervii, nu tine de tine! De atunci incolo insa este responsabilitatea ta fiecare mutare pe care o faci pe tabla de sah.

2 – Succesul vine din actiune!

Succesul vine din actiune, actiunea vine prin antrenament si repetitie !

Oamenii au tendinta, in general, sa se repete in actiuni si rezultate. Nu este regula de baza, dar te poate face sa intelegi cum poti obtine rezultate.

3 - Rezultatele atrag rezultate.. este de ajuns sa iti propui de multe ori obiective mici si sa te indrepti catre ele.. ca sa intelegi starea de flux si de focusare.. ca atunci cand iti propui un obiectiv mare, doar sa repeti procesul.

Orice schimbare spre ideea de actiune facuta acum, schimbare cat de mica posibil.. are efecte infinit mai mari in timp, daca pastrezi directia.

4 - Actiunea naste actiune!Inactiunea naste.. inactiune, deci te adancesti cu fiecare zi in care nu faci nimic.

Exista un citat in engleza care exprima perfect diferenta dintre cei care obtin si cei care se lamenteaza:
„Knowing is doing!” în traducere „A sti este a face”

Degeaba ai impresia ca stii observand pe altii cum fac sau studiind la infinit ceea ce vrei sa obtii. Pune mana si actioneaza in mod repetat daca vrei sa ai o sansa sa evoluezi. Altfel nivelul tau de intelegere este pur teoretic.

5 – Nu exista finalitate!

Oamenii sunt atat de haotici in actiuni pentru ca de cele mai multe ori ei cauta un stadiu final, o finalitate.

Dupa care.. totul curge de la sine, nu mai trebuie sa faca niciun efort, sa mai munceasca, sa mai evolueze. Trebuie doar sa stea cu burta in sus si sa astepte.

Nici chiar cand iti propui un obiectiv IMENS, nu trebuie sa il vezi ca obiectivul final.
Viata este un drum, nu o finalitate. Orice obiectiv urmator pe care il ai trebuie sa faca parte dintr-un set de obiective care sa pastreze linia inceputa.

Sunt foarte multe hibe in felul in care oamenii isi pun obiective. Sunt multe mituri, de asemenea.

 De ce se feresc oamenii de obiective si de ce nu actioneaza?

Pentru ca obiectivele atinse aduc durere !!!

De ce? Pentru ca sunt obiective ‘finalitate’, cel putin asa sunt percepute. Dupa atingerea lor urmeaza o placere de moment care indeamna la repaos (la involutie), apoi un dus rece in care iti dai seama ca realitatea nu e asa cum te asteptai, apoi depresie cand iti dai seama ca trebuie sa o iei de la capat.

Multi insista ca trebuie sa iti placa drumul, nu destinatia. Cati simt asta, totusi?
Lucrurile incep sa se schimbe in momentul in care obiectivele tale sunt actiunile aducatoare de rezultate si nu rezultatele in sine.

De exemplu: daca vrei sa castigi o suma de bani oarecare obiectivul nu ar trebui sa fie suma in sine. Urmarirea ei te va extenua si este limitatoare. Obiectivul trebuie sa fie activitatea identificata de tine care ar aduce banii astia. Este un truc de perceptie, dar care face minuni.

In felul asta intelegi miscarea din spatele unui om de actiune si ca e pe termen lung.
Exista o singura finalitate intr-o viata de om si aceea este moartea.

6 – Vrei sa castigi sau vrei sa nu pierzi?

Este o diferenta imensa de mentalitate. Gandeste-te ca atunci cand faci in ideea de a nu pierde, faci MINIMUL POSIBIL si incerci sa iti ingradesti actiunea, sa o protejezi.

Dacă lupta este mai mult cu mentalitatea „sa nu pierd”,rezultatele sunt mediocre, te transforma intr-un jucator mediocru si, intr-un final, intr-o victima!!

Cei care se lamenteaza pun ziduri intre ei si ceilalti, vor sa nu greseasca, sa nu piarda.

Vorbim aici de leadership, cand faci ceva, trebuie sa ataci varful, trebuie sa fii cel mai bun, sa tintesti (pe termen lung cel putin) intre a fi cel mai bun, printre cei mai buni. Trebuie sa joci ca un campion si sa te transformi intr-unul. Poti sa fii la inceput cel mai prost jucator pe domeniul ales de tine, dar tinta tot timpul este de a fi cel mai bun. Cauta metode sa cresti si du-te cat mai aproape de liderii pe care ii recunosti.

Dacă stai pe langa ei, devii unul din ei,castigi lupta dupa lupta, te transformi.Nu exista piedica exterioara,exista doar piedici interioare,iar ele tin de tine, nu de altii.

7 – Perfectiunea este pentru cei slabi

Perfectionistul are o slabiciune pe care caută să o indrepte de fiecare data cand este in fata unui proiect.
„Perfectiunea nu este cea mai inalta realizare posibila, actiunea este”

Diferenta intre un campion pe domeniul lui si un perfectionist este ca primul actioneaza in cunostinta de cauza, face prost ceea ce face si in timp imbunatateste pana ajunge la un nivel exceptional.

Un perfectionist se invarte in jurul operei lui si refuza sa mearga mai departe pana nu este perfecta.Problema tine de o ‘fractura’ de logica, pentru ca opera lui nu are cum sa fie perfecta fara sa fie imperfecta intai. Perfectiunea (la nivelul de perceptie) nu poate fi obtinuta fara actiune, feedback si repetarea actiunii.

Prima oara cand faci un lucru, trebuie sa fii constient ca il faci prost.Important e ce faci dupa. Daca te opresti si il lasi prost sau continui munca inceputa si iti imbunatatesti opera.

8 – Antreneaza-te din greu!

Cei care sunt in varf muncesc pentru asta. Nu iti imagina ca au obtinut ceea ce au prin vacante prelungite, concedii in tari exotice si program scurt de munca.

Succesul nu este un job ‘part time’,asta este un mit dat cu lopata unor oameni care se lamenteaza ca lucreaza prea mult, cand de fapt pierd vremea si se invart in cerc.

Cei care sunt in varf au o placere diabolica sa se antreneze din greu, sa ramana focusati, sa se imbunatateasca.. pentru ca doar asa atunci cand va conta, pe campul de batalie, lupta va fi usoara.

Oamenii de succes MUNCESC!Cei care tanjesc dupa succesul lor vad doar zambetul de pe fata lor si deduc ca ei se distreaza. Dar pentru ei antrenamentul, lupta pe care o duc in mod continuu cu ei insisi a devenit o joaca.Cea mai usoara zi a unui campion este de 100 de ori mai grea decat cea mai grea zi pe care ai avut-o tu in viata ta!

Asa ca decat sa te lamentezi si sa pierzi vremea invartindu-te in cerc, pune mana si antreneaza-te cu intensitatea unei lupte pe viata si pe moarte.

9 – Succesul are un pret, daca nu esti dispus sa il platesti, atunci nu mai tanji dupa el !

Orice vis pe care il ai are un pret mai mult sau mai putin ascuns.Pana nu esti dispus sa platesti pretul, nu vei fi capabil sa faci ce e necesar sa ajungi acolo. Nu toti sunt facuti sa se lupte, unii pot fi fericiti fara obiective marete. Ii admir pentru asta. Insadispretuiesc slabiciunea celor care, de exemplu,vor confortul unei vieti de angajat, cu bani luna de luna la data fixa si program fix de ‘spart’ usa.. dar care nu sunt multumiti doar cu asta si vor si laurii unui antreprenor care a trebuit sa isi invinga demonii ca sa ajunga unde a ajuns.

Nu exista cale (mentala) de mijloc. Deciziile trebuie sa fie clare. Vrei, atunci actionezi. Nu vrei? Nu actiona. Dar nu te mai invarti in cerc gandindu-te ca le-ai putea obtine pe amandoua.

Nu poti fi boxer fara sa sangerezi!

Nu poti fi campion fara sacrificii!

Ironia celor spuse mai sus este ca randurile mele par dure. Par dure insa doar prin comparatia celor doua atitudini, de delasare si de actiune.

Intr-un final putem concluziona:

Tu cauti solutii prin care sa devii mai bun decat esti?

Sau cauti motive pentru care esti mai jos decat ai vrea sa fii?

Succesul este al celor care actioneaza.

Nu este a celor emotionali, care se lamenteaza!

Nu este nici a a celor care critica si a negativistilor.

Bibliografie

1. Mihai Golu, Bazele Psihologiei Generale, Ed. Universitara, 2002

 

2. Zlate M., Fundamentele Psihologiei, II, Ed. Hiperyon XXI, Bucuresti, 1991