Fricile acționează în primul și primul rând la nivel mental, mai exact în zona creierului.

Neurologii identifica circuitul cerebral localizat in cortexul prefrontal ce declanseaza raspunsul la frica innascuta.

Exista doua tipuri de frica: cea invatata si cea innascuta. Cea innascuta este indusa fara a exista o experienta anterioara si este codificata in mod natural in creier.

Studiile au demonstrat ca circuitul cortexului prefrontal functioneaza pentru a regla raspunsul fricii.

Frica este un mecanism de supraviețuire ce apare ca răspunsul unui om la o amenințare concretă, de obicei negativă. Frica este legată de anxietate. Aceasta depinde de persoană și poate varia de la prudență la fobie și paranoia. Ea ține de mai multe stări, printre care grija, anxietatea, teroarea, paranoia, oroare, panică.

O frică de o intensitate extremă, persistentă, sesizată de către subiect ca fiind irațională se numește fobie. Fobia este determinată de prezența sau doar anticiparea prezenței unui obiect, a unei vietăți sau a unei situații.

Psihologul american Jerome Kagan susține că la unele persoane frica este înnăscută

Ce sunt fricile?

Practic, fricile sunt emoții primare care au rol de protecție în cazurile ce țin de realitate sau nu, fiind diferite de stările de anxietate. Frica se mai poate traduce pentru anumite persoane și ca o lipsă de curaj, apărând astfel vulnerabilitatea în situațiile ce se întâmplă în afara zonei de confort.

Fiecare dintre noi simte aceste frici în mod diferit:

-          pot lua ușor forma unor senzații de gol în stomac sau chiar dureri

-          se poate modifica ritmul cardiac,

-          poate crește sau scădea brusc temperatura corpului,

-          palmele pot transpira incontrolabil,

-       se poate ajunge chiar la o stare avansată de paralizie, cum ar fi pierderea capacității de a mai vorbi sau mișca pe intervale scurte de timp, strict în situațiile respective.

Înfruntă-ți fricile!

Începe cu cea mai simplă dintre ele și nu te opri până nu simți că ai și învins-o.

Referințe bibliografice:

 

mai2020 carte 3

 

Ultima carte perzinta exerciții și tehnici practice din teoria cognitiv comportamentală.  Exemplele interesante, ilustratiile vesele si instructiunile pas cu pas ii invata pe copii un set de metode de a stinge frica. Aceasta carte interactiva ofera resurse complete pentru a educa, a motiva si a le da copiilor puterea de a se stradui sa faca o schimbare. Este acreditată de APA (Asociație psihologilor americani).