Modificarea modului de gândire

Scurtă prezentare a temei:

            În această sesiune voi vorbi despre faptul că:

  • mintea omenească este o „unealtă” extrem de puternică, iar noi folosim numai o mică parte al acestui potențial. Când înțelegem modalitățile specifice prin care „ne punem mintea la contribuție” ne aflăm în situația de a lua decizii mai bune. În acest caz, schimbarea devine un proces mult mai ușor și putem deveni mai eficienți decât am visat vreodată. Vom avea exemple de oameni ,,mari” care, nu s-a lăsat descurajați până când nu au descoperit reţeta succesului;
  • căteva ponturi pentru reușită precum: consecvenţă, încredere, muncă și oameni alături care sa-ți împărtășească entuziasmul.
  • Prezentare film 2 minute / Iimportanta Limbajului și încurajării 

https://www.facebook.com/LorandSoaresSzasz/videos/1215253448484683/ Iimportanta Limbajului si incurajarii

 

Cea mai mare revoluție a generației noastre constă în descoperirea faptului că ființele umane își pot schimba aspectele exterioare ale vieții prin modificarea atitudinilor mentale.

William James,

psiholog american

(Steve Andreas &Charles Faulkner, p.9)

Despre oameni de succes:

Oameni de știinţă și gânditori

            Albert Einstein, Isaac Newton sunt priviţi ca cele mai luminate minţi ale secolului, dar ei au fost nevoiţi să facă faţă multor obstacole, ridiculizări din partea colegilor de breaslă și animozităţii din partea societăţii.

           

            Albert Einstein, poza5.jpg  nu a fost întotdeauna privit cu atâta consideraţie, ci mai degrabă ca un individ nepromiţător. Einstein nu a vorbit până la patru ani, iar profesorii creadeau că era anti-social. Devenind profesor de matematică și fizică în anul 1900, deși nu fusese un student prea strălucit, cel puțin din punctul de vedere al profesorilor, care aveau o părere negativă despre Einstein (nu îi recomandaseră nici continuarea studiilor). Poate că i-a luat ceva mai mult, dar aproape toată lumea ar putea fi de acord că a recuperat foarte bine timpul pierdut, ajungând în final să câștige Premiul Nobel și să schimbe faţa fizicii moderne.

           

            Isaac Newton  poza6.jpg   a avut și el numeroase eșecuri în prima parte a vieţii. Niciodată nu s-a descurcat prea strălucit la școală, la Cambridge însă s-a transformat în omul de știinţă pe care-l cunoaștem astăzi.

Oameni de afaceri

            Acești oameni de afaceri și companiile pe care le-au creat sunt renumite astăzi în întreaga lume, dar, după cum indică istoriile următoare, debutul lor n-a fost deloc unul lin (onlinecollege.org.).

            Bill Gates poza7.jpg   și-a abandonat studiile de la Harvard și a iniţiat o afacere falimentară numită „Traf-O-Data” alături de viitorul co-fondator al Microsoft, Paul Allan. În timp ce această idee timpurie de afaceri nu a funcţionat, următoarea iniţiativă a lui Gates a fost un succes, materializându-se în crearea imperiului global Microsoft.

            Walt Disney  poza8.jpg  are profituri de miliarde de dolari din vânzări de produse comerciale, din fime și din parcurile tematice răspândite în întreaga lume. Walt Disney a avut parte de un debut extrem de anevoios. El a fost concediat de la un ziar la care lucra pentru că „îi lipsea imaginaţia și nu avea nicio idee bună”. Ulterior, Disney a pornit mai multe afaceri care s-au încheiat în scurt timp în eșec și faliment. Cu toate acestea, nu s-a lăsat descurajat, până când a descoperit reţeta succesului.

            Henry Ford  poza9.jpg este renumit astăzi pentru linia sa inovatoare de asamblare și pentru mașinile americane ce-i poartă numele, el n-a avut succes de la început. De fapt, el a dat faliment de cinci ori înainte să fondeze compania de succes Ford Motor.

            Akio Morita   poza10.jpgeste cel ce a fondat compania Sony. Primul produs realizat de Sony a fost o mașină de fiert orez care mai degrabă ardea orezul, pentru că n-a reușit să vândă nici 100 de bucăţi. Acest eșec iniţial nu l-a descurajat pe Morita și pe partenerii lui de afaceri; ei au continuat să lanseze noi produse, până când au creat compania multi-miliardară de astăzi.

Oameni inventatori

            Acești inventatori au schimbat faţa lumii moderne, dar nu fără să se confrunte cu numeroase eșecuri în realizarea prototipurilor lor.

            Profesorii lui Thomas Edison  poza11.jpg îi spuneau că este ”prea prost să învețe ceva” și a fost dat afară de la primele două slujbe pe motiv de lene. Ca inventator, Edison a dat greș de 1000 de ori până a înventat becul. Un reporter l-a întrebat cum e să eșuezi de 1000 de ori, iar Edison i-a răspuns: ”N-am dat greș de 1000 de ori. Becul este o invenție bazată pe 1000 de pași.”

(prezentare film 3 minute)

Oameni artiști

          Capodoperele lor se bucură astăzi de o largă apreciere și de vânzări foarte bune; cu toate acestea, cei mai renumiţi artiști nu s-au bucurat de același grad de succes în timpul vieţii lor.

          Wolfgang Amadeus Mozart  poza12.jpg a început să compună de la vârsta de 5 ani, scriind de-a lungul vieţii peste 600 de piese muzicale care sunt apreciate astăzi ca făcând parte din cea mai bună muzică creată vreodată. Cu toate acestea, Mozart nu a avut parte de o viaţă ușoară. El a trebuit să se lupte mereu pentru a-și menţine suportul aristocraţiei, însă nu a reușit întotdeauna acest lucru, fiind chiar alungat din poziţia de muzician al curţii de la Salzburg într-o perioadă. A avut parte de multă ostilitate din partea adversarilor săi, iar când a murit numele său nu avea nici pe departe ecoul răsunător pe care îl are astăzi.

          Vincent Van Gogh poza13.jpg  a vândut o singură pictură – unui prieten, pentru o sumă mică de bani. Van Gogh nu a avut niciodată cu adevărat succes în timpul vieţii. Cu toate acestea, a pictat toată viaţa cu multă pasiune și dedicare, uneori neavând efectiv ce mânca, hotărât să termine cele 800 de lucrări care au rămas în urma lui. Astăzi ele se vând cu sute de milioane de dolari.

https://semneletimpului.ro/social/10-oameni-celebri-carora-esecurile-le-au-asigurat-succesul.html

          Fiecare dintre noi a încercat într-un moment sau altul să modifice ceva în interiorul său. Când s-a întâmplat ultima oară să încercați să nu vă mai gândiți la ceva anume, să renunțați la un obicei sau să vă modificați un sentiment inconfortabil?

          Cheia constă în identificarea esenței abilităților, ceea ce face dintr-un om bun într-un domeniu, un om și și mai bun. Toate lucrurile pe care ați învățat să le faceți sunt produsul deprinderilor dumneavoastră mentale (Steve Andreas &Charles Faulkner, p.27).

          Succesul adevărat nu vine peste noapte, ar spune fiecare dintre oamenii pe care noi îi considerăm astăzi celebri. Și încă un lucru – eșecurile nu sunt deloc un motiv de renunţare, ci un pas înainte către succes. Pentru că, nu există greșeli, există doar feed-back! Oricum dacă ceea ce faci nu funcționează fă altceva. Pentru că dacă faci meru același lucru, vei obține mereu același rezultat. Dacă doriți ceva nou, faceți ceva nou (Steve Andreas &Charles Faulkner, p.36).

                      Care este secretul lor, cum au ajuns să aibă parte de lucruri bune în viaţă prin gândirea pozitivă şi inteligenţa emoţională şi, mai ales, cum putem noi, oamenii de rând, să ajungem la acea mulţumire pe toate planurile?

  poza14.jpg

Căteva ponturi pentru reușită:

  • Consecvența -diferenţa dintre oamenii de succes şi cei ghinionişti constă în consecvenţă

Albert Einstein, făcea experimente mentale, el fiind teoretician nu experimentator. De la 16 la 26 de ani s-a concentrate pe problema luminii, de la 26 de ani la 36 s-a concentrat pe o teorie a gravitație, apoi până la sfîrșitul vieții, a încercat să găsească o teorie a tuturor lucrurilo care să unifice întreaga fizică. În mod clar, capacitatea de a te dedica zece ani sau chiar mai mulți ani unei singure probleme demonstrează tenacitatea cu care își simula experimentele mentale (Kaku Michio, p.245).

  • Încredere - persoanele încrezătoare în propriile forţe ştiu că au control complet asupra acţiunilor lor şi nu se plâng niciodată de lucrurile care le-au pus piedici în viaţă Nu orice fizician ar fi avut curajul sau imaginația necesară să pună sub semnul îndoielii teoria dominant a lui Isaac Newton, care a fost “literă de evanghelie” timp de două secole până la Einstein.
  • Muncă – poți munci pentru success

Charles Darwin a afirmat cândva: “ Am susținut mereu că, exceptându-i pe nebuni, oamenii nu diferă prea mult în privința intelectului, ci doar în ceea ce privește zelul și disponibilitatea de a munci din greu” (Kaku Michio, p.246).

A atinge nivelul de măiestrie asociat cu calitatea de expert de clasă mondială, în orice domeniu, sunt necesare zece mii de ore de antrenament, afirmă neurologul Daniel Levitin.... Studii după studii efectuate asupra compozitorilor, baschetbaliștilor, scriitorilor de ficțiune, jucătorilor de șah, infractorilor talentați, practic oricare ar fi domeniul de activitate cercetat, acest număr apare în mod repetat (apud. Malcom Gladwell, în cartea Excepționalii)

  • Înconjoară-te de oameni care îţi împărtăşesc entuziasmul - atitudinea celor celor din jur este contagioasă

Modul în care luptăm pentru a atinge succesul pe plan personal și profesional variază în funcție de trăsăturile de personalitate ale fiecăruia, însă conform unui studiu realizat recent, persoanele apropiate ne pot influența puternic, preluând anumite atribute comportamentale. Aceste trăsături de personalitate ne influentează în mod direct deciziile vieții de zi cu zi.

  • Ai grijă de tine, iubește-te, îngrijește-te - (poveste NLP)

NLP duce la implinire personală și la schimbare. Mai întâi o aplici în cazul tău, pentru a deveni persoana pe care o visezi, și vei constata că este un demers realizabil. De asemenea, lucrezi asupra ta pentru a-i putea ajuta și pe ceilalți.

 

Pune-ți masca pe față mai întâi!    poza15.jpg

 

          Călătorind mult cu avionul, știi că la începutul fiecarui zbor, după ce te-ai așezat și ți-ai legat centura de siguranță, te ia în primire personalul de la bord care trece în revistă instrucțiunile de siguranță. In acest moment, cei mai mulți dintre pasageri se afundă în lectura publicațiilor aflate la bord, pentru că au mai auzit instrucțiunile și unii dintre ei le-ar putea recita pe de rost. Dar eu rețin mereu un lucru în legatură cu instrucțiunile de siguranță – în cazul în care cabina se depresurizează, cad maștile de oxigen și trebuie să-ți pui masca pe față înainte să ajuți pe altcineva. De ce? Pentru că, dacă nu-ți pui masca, poți leșina și atunci nu mai poți face nimic – nici pentru tine, nici pentru altcineva.

 

          Împlinirea personală este echivalentă gestului de a-ți pune masca pe față mai întâi. Cu cât știi mai multe despre tine, cu atât ești mai capabil să-i ajuți și pe ceilalți.

 

          NLP nu presupune să te preocupi de ceilalți și să-ți neglijezi propriile nevoi!

 

Pune-ți masca pe față mai întâi!

 

  1. Când îmbrățișezi schimbarea și implinirea personală, trebuie să ai o dispoziție adecvată acestor scopuri, să fii convins că vei reuși și să crezi în ceea ce vei face. Adecvarea presupune că ești hotărât să faci schimbarea, astfel încât să nu-ți sabotezi propriile acțiuni.
  1. In al doilea rând, trebuie să te raportezi la ce faci, adică să lucrezi pe baza unei relații de încredere și influență reciprocă.
  1. In al treilea rând, să stabilești clar ce vrei să obții prin acea schimbare.
  1. Rezultatele tale să fie ecologice, adică să se integreze în ansamblul mai larg, fara consecințe nefaste pentru tine sau pentru ceilalți.
  1. In fine, anticipezi pasul hotărâtor, adică repeți mental noua asimilare și noua schimbare. Aceasta va consolida pasul respectiv, ceea ce înseamnă că îți vei aminti să acționezi diferit când va veni timpul să testezi ce ai învățat.

           NLP ar putea fi cea mai importantă sinteză a cunoaşterii legate de comunicarea umană apărută din anii ’60 până astăzi (Science Digest)

 

poza16.gif

Bibliografie:

Gladwell Malcom, EXCEPȚIONALII. (2006). Editura Publica, București  

Kaku Michio, VIITORUL MINȚII UMANE. (2016). Editura Trei, București  

Steve Andreas & Charles Faulkner, NLP și SUCCESUL. (2008). Editura Curtea Veche, București