Dezvoltarea psihică a copilului se realizează în stadii, fiecare stadiu caracterizându-se printr-o configuraţie proprie de procese şi însuşiri psihice. Trecerea de la un stadiu la altul marchează un salt nu numai în cadrul diverselor componente psihice, ci şi în cadrul relaţiilor dintre ele, a personalităţii în ansamblul său.
După cum susţine A. R. Luria, odată cu trecerea spre stadiile superioare, ,,componentele psihice mai complexe ale acestora încep să exercite o influenţă reglatoare asupra componentelor psihice elementare”. Aceeaşi idee o întâlnim şi în afirmaţia lui L. S. Vîgotski, conform căreia în perioadele timpurii ale copilăriei dezvoltarea se produce de ,,jos în sus”, în sensul că procesele psihice mai complexe se formează pe baza proceselor elementare, pentru ca în perioadele mai avansate dezvoltarea să se producă ,,de sus în jos”, procesele psihice complexe influenţându-le pe cele elementare.
Din punct de vedere intelectual la vârsta şcolară asistăm la un progres al gândirii care începe să devină noţională. Gândirea rămâne însă predominant concretă. Procesul gândirii se realizează totuşi cu ajutorul unor operaţii logice. După expresia lui Jean Piaget, este vorba de aşa-zisa “perioadă a operaţiilor concrete”. Aceste operaţii, care se substituie intuiţiei, sunt deocamdată ,,concrete”, desfăşurându-se pe plan mental, dar continuă să fie legate de acţiunea cu obiectele şi datele pe care le oferă percepţia. Datele şi relaţiile intuitive sunt grupate într-un ansamblu şi transformate în operaţii. Copilul devine apt pentru asimilarea unor cunoştinţe care depăşesc sfera manipulării practice sau a contactului nemijlocit cu obiectele şi fenomenele realităţii. Universul intelectual al copilului cunoaşte o expansiune tot mai mare.
Noţiunile şcolarului mic au un caracter concret şi empiric, trăsăturile esenţiale şi neesenţiale nu sunt diferențiate, sfera lor nu este precis conturată şi nu se poate organiza în sisteme ierarhice. Şcolarul mic memorează îndeosebi ceea ce se bazează pe percepţie. Imaginaţia apelează la material din tot mai multe domenii (istorie, geografie) şi se manifestă în activitatea elevului (desen, compuneri, jocuri etc.). La intrarea în şcoală copilul ajunge într-un mediu aproape în întregime diferit de cel familial şi în locul unui grup restrâns copilul întâlneşte o colectivitate. Odată cu încadrarea în această colectivitate începe familiarizarea cu cerinţele vieţii sociale. În cadrul acestei dimensiuni socio-afective se desprind două tendinţe: una de expansiune, de ataşare faţă de alte persoane şi alta de preocupare faţă de sine. Prin cea din urmă se întrezăresc germenii viitoarei conştiinţe de sine, a eului ce se priveşte pe sine. Este aşa-zisa tendinţă a interiorităţii, a concentrării asupra lui însuşi. Lumea interioară şi lumea exterioară nu mai stau pe acelaşi nivel. Aşa cum îşi construieşte conştiinţa morală interiorizând regulile obiective ale grupului şi ale familiei, el învaţă să nu exteriorizeze tot ce gândeşte şi tot ce simte.
Adaptarea la cerinţele şcolii impune modificări în toate componentele personalităţii. Extinderea câmpului afectiv înseamnă crearea de noi legături sociale, respectarea unor reguli, acceptarea unor îndatoriri, creşterea capacităţii de efort etc.
Către începutul vârstei şcolare, în condiţiile unei organizării corecte a procesului instructiv-educativ, percepţia copilului capătă caracterul unei activităţi dirijate spre un anumit scop. Trecerea de la percepţia neorganizată la cea organizată, diferenţiată, selectivă, orientată spre un anumit scop se realizează în procesul unei educaţii şi instrucţii adecvate, prin organizarea unor activităţi cu obiectele care să necesite analiza lor fină. Astfel, copilul reuşeşte să desprindă treptat diferitele părţi componente ale obiectelor şi legătura între aceste părţi.
Şcolarul de vârstă mică, înainte de a-şi însuşi pe deplin scrierea şi citirea cifrelor, confundă adesea cifrele (ex: cifra 6 cu 9) care se aseamănă prin formă, diferind numai în ceea ce priveşte poziţia lor spaţială pe care copiii o sesizează cu greu.
Prin procesul de învăţământ aceste trăsături ale percepţiei sunt depăşite, deoarece perceperea materialului intuitiv se desfăşoară sub îndrumarea învăţătorului care orientează percepţia elevilor spre caracteristicile esenţiale ale materialului de observat pe baza analizei părţilor componente, percepţia devenind astfel analitică. La început analiza este sprijinită intens pe materialul intuitiv, apoi, treptat, ea se realizează şi pe plan mental.
În procesul instructiv-educativ este de asemenea necesar să se urmărească nu numai realizarea unei percepţii corecte la un moment dat, ci şi dezvoltarea spiritului de observaţie. Acesta se dezvoltă în practica observării obiectelor şi fenomenelor în clasă, la demonstrarea experimentală. Pregătirea observării de către învăţător şi cerinţa de a relata ulterior cele observate întăresc şi dezvoltă spiritul de observaţie al copilului.
Elevul se sprijină pe acele tipuri de reprezentări care s-au format în contactul lui nemijlocit cu lumea înconjurătoare. Deoarece reprezentările se formează numai în procesul activităţilor şi pe baza percepţiilor adecvate, învăţătorul trebuie să ştie cum să facă apel la reprezentările elevului în procesul de învăţare. În acest scop el va crea condiţii care să necesite evocarea reprezentărilor. O etapă importantă în dezvoltarea reprezentărilor este trecerea de la apariţia lor involuntară la capacitatea de a evoca reprezentări în mod voluntar. Apoi, dezvoltarea capacităţilor de reprezentare merge în direcţia creşterii elementului generalizator. Această dezvoltare poate fi înfăptuită doar în procesul unei activităţi adecvate, în măsura în care copilului i se dezvoltă capacitatea de a evoca şi dirija voluntar reprezentările sale, în funcţie de sarcina ce i-a fost dată prin instructajul verbal sau de scopul pe care şi l-a fixat prin limbajul interior. Gândirea este un proces psihic de reflectare generalizată şi mijlocită a realităţii obiective, a însuşirilor şi relaţiilor esenţiale ale obiectelor şi fenomenelor.
Specificul gândirii copilului de vârstă şcolară mică se manifestă printr-o proprietate esenţială, anume aceea de a fi concret-intuitivă. Aşa cum arată Jean Piaget, ne găsim în stadiul operaţiilor concrete. Copilul gândeşte mai mult operând cu mulţimile concrete, în ciuda faptului că principiile logice cer o detaşare progresivă de bază concretă (se neagă intuiţia) iar operaţiile cer o interiorizare, adică o funcţionare în plan mental.
Gândirea este dominată de concret- fiind specifică vârstelor între 6/7 ani şi 10/11 ani. În această perioadă percepţia lucrurilor rămâne încă globală, văzul lor se opreşte asupra întregului încă nedescompus, lipseşte dubla mişcare rapidă de disociere-recompunere;
-comparaţia reuşeşte pe contraste mari, nu sunt sesizate stările intermediare;
-domină operaţiile concrete, legate de acţiuni cu obiecte (ex: inferenţa tranzitivă este realizată pe material concret, dar nu o regăsim pe un material pur verbal cu acelaşi conţinut);
- apariţia ideii de invariant, de conservare (a cantităţii, volumului, masei etc.);
-apare reversibilitatea sub forma inversiunii şi compensării;
-putere de deducţie imediată; poate efectua anumite raţionamente de tipul: ,,dacă…atunci, cu condiţia să se sprijine pe obiecte concrete sau exemple;
-nu depăşeşte concretul imediat decât din aproape în aproape, extinderi limitate, asocieri locale;
-intelectul are o singură pistă, nu întrevede alternative posibile, catalogul posibilului se suprapune datelor concrete, nemijlocite;
-prezenţa raţionamentului progresiv, de la cauză spre efect, de la condiţii spre consecinţe.
Spre clasa a IV-a (vârsta de 10-11 ani) putem întâlni, evident diferenţiat şi individualizat, manifestări ale stadiului preformal, simultan cu menţinerea unor manifestări intelectuale situate lanivelul operaţiilor concrete.
Caracteristicile acestui stadiu generează şi unele opţiuni metodologice bazate pe strategii alternative destinate formării şi învăţării conceptelor matematice.
Cunoaşterea prin gândire reprezintă treapta logică a cunoaşterii, pornindu-se de la cunoaşterea prin senzaţii şi percepţii, cunoaşterea senzorial-perceptivă şi ridicându-se la cunoaşterea abstractă caracterizată prin abstractizări şi generalizări.
Gândirea logică la clasele mici nu se poate dispensa de intuiţie, de operaţiile concrete cu mulţimi de obiecte. Înainte de a se aplica propoziţiilor, enunţurile verbale, logica noţională se organizează în planul acţiunilor obiectuale şi al operaţiilor concrete. De aceea procesul de predare-învăţare a matematicii în clasele I-IV trebuie să însemne mai întâi efectuarea unor acţiuni concrete, adică operaţii cu obiectele care se structurează şi se interiorizează, devenind progresiv, operaţii logice, abstracte.
Principalele operaţii ale gândirii sunt: analiza şi sinteza, comparaţia, abstractizarea şi generalizarea, concretizarea.
Analiza şi sinteza sunt operaţii de bază strâns legate între ele, caracterizând orice proces de gândire.
Prin analiză se înţelege procesul de desfacere sau descompunere a obiectului sau fenomenului în părţile sale componente, desprinderea mentală a diferitelor însuşiri ale întregului. Forma elementară de analiză pe care o întâlnim mai ales la copil o constituie desfacerea reală a obiectului în părţile lui componente. Sinteza este procesul opus analizei şi constă în unirea pe plan mental, într-un tot unitar, a părţilor obiectului sau fenomenului. Analiza şi sinteza constituie două laturi ale unui proces unic de gândire. O condiţie a acestui proces unic este comparaţia, deoarece în aceasta este implicată atât analiza cât şi sinteza. Generalizarea şi abstractizarea sunt operaţii ale gândirii, indisolubil legate, ca şi analiza şi sinteza. Generalizarea nu poate fi separată de abstractizare, care ne permite să desprindem, să separăm însuşirile esenţiale ale obiectelor şi fenomenelor de cele neesenţiale. Drumul invers, de la general şi abstract, la particular şi concret se numeşte concretizare. Concretizarea previne ruperea activităţii de gândire de activitatea perceptivă şi de reprezentări.În procesul învăţării matematice se dezvoltă calităţile gândirii (lărgirea gândirii-bagajul bogat şi activ de cunoştinţe şi algoritmi):
-activismul gândirii care înseamnă însuşirea de a utiliza curent cele învăţate şi studiate;
-elasticitatea gândirii care presupune capacitatea de a găsi şi folosi mijloace variate în rezolvarea de probleme;
-rapiditatea gândirii, adică viteza de rezolvare curentă;
-mobilitatea gândirii- trecerea cu uşurinţă de la un gen de probleme la altul;
-flexibilitatea gândirii este o calitate care presupune înlocuirea rapidă a unei căi de rezolvare cu alta.
Pentru ca gândirea să devină productivă şi creatoare este necesar să fie educată în mod corespunzător.
Adevărata educaţie este cea care obţine adeziunea şi colaborarea subiectului, care provoacă o activitate creatoare şi fecundă în care elevul este punctul de plecare.
Gândirea elevilor se dezvoltă odată cu dezvoltarea operaţiilor mentale, iar în activitatea de gândire aceste operaţii se împletesc strâns şi se subordonează unele altora în funcţie de sarcina dată.
Prima caracteristică a operaţiilor mentale este că ele provin din interiorizarea acţiunilor practice.
A doua caracteristică este că aceste operaţii nu sunt niciodată izolate, ci fac parte din ansambluri şi structuri dinamice.
Din aceste caracteristici ale operaţiilor mentale rezultă consecinţe de cea mai mare importanţă pentru procesul didactic.
În primul rând elevul trebuie pus în în situaţia de a acţiona, de a face ceva practic. Apoi, el trebuie să înveţe să prindă sensul, structura de ansamblu a faptelor despre care învaţă.
Siteografie:
1. (https://www.scribd.com/doc/187591141/Adhd)
Bibliografie
2. Chircev, A. (1977). Problematica progresului/succesului școlar. Progresul școlar. Cluj- Napoca
3. ***Manual de bune practici pentru profesori. București: Editura Educația 2000+, 2009
4. Marcelli, Daniel.(1999). Tratat de psihopatologia copilului. București: Editura Fundația Generația