Timpul este mersul înainte continuu și nedefinit al existenței și al evenimentelor care survin într-o succesiune după toate constatările ireversibilă din trecut, prin prezent, spre viitor.
Timpul este unul din conceptele fundamentale ale fizicii și filosofiei. Este o măsură a duratei evenimentelor și are diferite înțelesuri în funcție de contextul în care este definit. În fizică, timpul este o dimensiune a naturii și poate fi văzută ca o măsură a schimbării. În accepția fizicii clasice, timpul este un continuu.
Managementul timpului incepe cu autodisciplina; in acest sens este util sa știm cum ne petrecem de fapt timpul pe perioada unei zile. Pentru acest lucru trebuie să ținem cateva zile un jurnal de activitate, in care să notăm fiecare activitate in parte - fie că este vorba de cititul mail-urilor, o barfă cu colega, servirea pranzului sau lucrul la un proiect. In plus, la fiecare activitate trebuie să notăm timpul petrecut si starea de spirit - energică, letargica, etc.
Jurnalul de activitate este un instrument important in time management și te va ajută să afli cât timp mai exact acorzi activităților importante și celor neimportante. Sunt toate șansele să fii surprins: memoria te poate inșela, insă faptele scrise pe hârtie spun adevărul.
După câteva zile in care ai inregistrat fiecare activitate, analizează jurnalul.
Pentru a eficientiza timpul petrecut in cadrul activitatilor zilnice trebuie să faci următoarele lucruri:
• Elimină activitatile care nu intră pe fișa de lucru - cu alte cuvinte sarcinile pentru care nu ești plătit. Inclusiv activități personale ce nu au legatură cu serviciul.
• Programeaza insărcinările mai dificile pentru perioadele zilei in care te simti mai plin de energie. Astfel vei lucra mai bine si intr-un timp mai scurt.
• Incearca să reduci numărul de schimburi intre sarcini diferite. De exemplu, citește și răspunde la mai multe e-mail-uri odată, de cateva ori pe parcursul zilei, in loc sa rezolvi cate un e-mail printre alte activitati.
• Reduce timpul alocat activitatilor precum facutul cafelei - daca sunteti mai multi colegi, puteti face cafeaua cu randul, pentru toata lumea; astfel veti economisi timp si veți intări spiritul de echipă.
Eficientezarea timpului presupune un set de reguli care trebuie să fie respectate:
- stabilirea unei rutine zilnice, (discuții - Elimina e-mail-uri ce nu au legatură cu serviciul.)
- valorificarea momentelor in care te simti plin energie
- stabilirea pauzelor pentru momentele de energie scazută,
- respectarea termenelor limită,
- rezolvarea problemelor importante,
- omiterea chestiunilor neimportant,
- fixarea unor perioade de timp grupate pentru finalizarea proiectelor,
- gruparea activitatilor similare,
- abordarea unei situatii in ansamblu, fără să te pierzi in detalii,
- alocarea unei perioade mai mari de timp decât cel estimat inițial pentru fiecare sarcina sau pentru situatiile neprevăzute.
Dat fiind că avem cu toții 24 de ore pe zi, modul în care îl folosim și cum ne facem managementul timpului face diferența între oamenii productivi și cei cărora cele 24 de ore nu le ajung. Gestionare eficienta a timpului, timp alocat vietii profesionale, personale, familiale si sociale, calculate si analizat 24 din 24 de ore, 7 zile pe saptamana va face diferența.
Gestionarea proasta a timpului tău duce la epuizare fizica si psihica, motiv pentru care Rita Emmett (Managemenul timpului tău) prezintă tehnici si strategii de gestionare eficienta a stresului, extrem de bine structurate si argumentate, pentru cei coplesiti de probleme si responsabilitati.” Viata” spune ea, “ este ca un cont in banca. Trebuie sa faci depozite sub forma lucrurilor care contribuie la buna ta conditie fizica, intelectuala, emotionala si spirituala. Daca doar faci mereu retrageri pentru munca si alte obligatii si nu mai depui nimic in loc, vei ajunge la epuizare. Epuizarea fizica si psihica, si nu numai este decat un pas pana la depresie, ruperea relatiilor, dificultati financiare, probleme de sanatate.”
Bibliografie
Cartea de fata iti ofera strategii, tehnici, sugestii si idei pentru a scapa de stress si de simptomele care il insotesc. Cu putina chibzuinta – si cateva schimbari- poti invata cum sa continui sa muncesti, eficient si productiv, dar fara sa te stresezi si sa-ti ramana si timp pentru activitati care iti plac cu adevarat. Cand incepi sa-ti acorzi grija de sine, recompense si apreciere, vei fi uimit sa constati ca iti regasesti cheful de viata, entuziasmul si energia. Aceasta carte iti va arata cum sa atingi acel echilibru.
https://florinrosoga.ro/tehnici-management-timpului/