Teoria potrivit căreia angajații nu își părăsesc companiile, ci șefii, este din ce în ce mai populară. Dar este ea adevărată? Dacă-i întrebăm pe angajați, cu toții își aduc aminte de cel puțin un șef care le-a transformat zilele de muncă într-un calvar. Dacă vorbim cu managerii, le este greu să fie de acord, în contextul în care asta ar însemna să-și recunoască un eșec personal: acela de a nu fi capabili să fie adevărați lideri, acei lideri pe care angajații ar fi capabili să-i urmeze oriunde, oricând. Cine are dreptate?
Potrivit unei analize publicate pe LinkedIn, compania joacă un rol important în decizia unui angajat de a-și da demisia. Managementul executiv este cel care dă tonul și cel care stabilește cultura unei companii, cel care stabilește scara salarială și politicile pe care managerii trebuie să le respecte și să le transmită mai departe. Relocările, problemele familiale sau alte situații care se ivesc, cântăresc și ele greu în momentul în care un angajat se hotărăște să plece. Așadar, managerii, acei șefi atât de huliți pe atât de multe voci, nu sunt cei care dețin puterea absolută atunci când vine vorba de angajați.
Cu toate astea, deși compania este cea care aruncă de regulă zarurile și are o influență foarte mare asupra ce mișcă în interiorul ei, managerii de departamente au o influență la fel de mare.
Din perspectiva angajatului, managerul este fața și vocea organizației. Să credem altceva ar înseamna să subestimăm într-un mod grosier rolul pe care îl are un manager într-o organizație.
Managerul este cel care poate atenua impactul unei vești proaste, cel care poate să stabilească ce comportament este permis și, în același timp, cel care poate promova o cultură organizațională a corectitudinii și a înțelegerii.
Care sunt cele mai comune motive pentru care oamenii se hotărăsc să-și dea demisia? În funcție de fiecare cauză în parte, iată și câteva întrebări asupra cărora fiecare manager ar trebuie să reflecteze:
1. Lipsa încrederii
Tu, ca manager, ai reușit să creezi un mediu de lucru corect? Ești sincer și deschis? Îți explici deciziile? Îți ții cuvântul dat și faci ceea ce ai promis că faci? Știi unde vrea angajatul să ajungă? Și cum?
2. Subaprecierea
Îi asculți pe angajați atunci când vin și îți dau un feedback? Tu le dai o părere constructivă? Apreciezi fiecare reușită a echipei? Ești capabil să-ți motivezi angajații să facă mai mult decât scrie în fișa postului?
3. Așteptări care nu sunt clare
Ești acel manager care face slalom printre priorități? Practici dublul standard și ai două sau mai multe seturi de reguli în funcție de fiecare angajat în parte? Ești capabil să iei decizii la momentul la care este vital să le iei, sau tragi de timp până când este prea târziu? Îi comunici echipei pe care o conduci care sunt obiectivele tale și care este viziunea ta asupra a cum ar trebui să fie atinse?
4. Dezvoltarea personală nu există
Îți ajuți angajații să-și stabilească obiective profesionale? Discuți cu ei, la intervale regulate, despre aceste obiective? Îi ajuți să se dezvolte personal și profesional? Îți scoți echipa din zona de confort și le povestești oamenilor și despre alte domenii? Ai un plan de succesiune și știi foarte clar cine te va înlocui?
Managerii au o influență enormă asupra a patru motive principale pentru care oamenii aleg să-și dea demisia. Organizația poate eșua în aceste direcții, dar persoana despre care angajații cred că are un cuvânt de spus în ceea ce-i privește este managerul. Această autoritate cu care este învestit managerul îi permite să repare greșelile pe care le poate face compania.
Data viitoare când o să te gândești, în sinea ta, că nu poți să faci nimic atunci când un angajat se hotărăște să plece, adu-ți aminte că deții mai multă putere decât crezi. Nu renunța la ea, ci folosește-o cât mai eficient!
Unul dintre cel mai bine cotaţi speakeri din lume în domeniul leadershipului, Jim Bagnola (67 de ani), susţine că oamenii nu părăsesc companiile, ci îşi părăsesc şefii, dar şi că un manager prost îl poate băga pe angajat în spital. Italianul se simte legat de România, unde ţine cursuri de 16 ani şi unde a fost naş de botez de 3 ori. „Un lider conduce oameni şi manageriază lucruri - bugete, programe. Repet: manageriază lucruri“, le-a spus Jim Bagnola, un faimos şi apreciat speaker în domeniul leadershipului mondial, managerilor ardeleni veniţi să caute soluţii eficiente ca să-şi sporească afacerea. Acesta a oferit trainiguri reprezentanţilor NASA, NATO, Siemens, Motorola, Shell Oil Company, Serviciile Secrete ale SUA, Departamentul Forţelor Aeriene, Hotelurile Marriott (adev.ro/pbfrnx).
Referințe bibliografice:
https://revistacariere.ro/inspiratie/actual/oamenii-isi-parasesc-sefii-nu-companiile/