Cooperarea este procesul unor grupuri de organisme care lucrează sau acționează împreună pentru beneficiul comun, în loc de a acționa în competiție pentru beneficiu egoist.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cooperare
Cooperarea este modalitatea de a studia cu eficiența sporită o temă complex teoretică sau practică in echipa sau in grup, imbinand inteligența și efortul individual cu inteligentele și eforturile grupului.
Aceasta metodă are la bază considerentele că omul este o ființă socială, că existența și dezvoltarea sa se realizează prin imbinarea eforturilor individuale cu eforturile membrilor grupului din care fac parte.
Metoda cooperării poate spori eforturile individuale ale invățării ca urmare a imbinarii lor cu eforturile si inteligenta grupului.
Relațiile interdisciplinarc, relațiile dintre oameni, dintre colective capata o pondere si importanță tot mai mare. De aceea, invățarea in grup, prin cooperare, este nu numai o metodă de ridicare a stachetei invățării, ci și de socializare, de formare a spiritului de cooperare și intrajutorare reciprocă, de manifestare și dezvoltare a unor relații și practici democratice, de competiție loială, care să asigure pregatirea și integrarea socială.
Cooperarea poate fi folosită in diverse momente ale predarii-invatarii, cum ar fi in timpul lectiilor, pentru efectuarea unor experiente in echipe, in cadrul lucrarilor de laborator si atelier, la lucrarile care necesita eforturi de echipa, in studiul unei bibliografii mai vaste, in cadrul investigatiilor stiintifice din cercurile stiintifi-co-tehnice, in rezolvarea unor contracte de cercetare. Ia practica de specialitate etc.
Echipele de cooperare pot fi formate din persoane cu un nivel de pregatire relativ asemanator (omogen) sau pot fi formate din persoane cu nivele de pregătire deosebite (neomogene).
Cooperarea este o strategie generală de invățare care poate fi folosită in cadrul multor metode didactice, dar și în organizații.
Un exemplu de relație de cooperare este acela intre pasărea Pluvian și Crocodilul de Nil. Crocodilul, cât este el de feroce, nu-i face nimic micuţei şi delicatei păsări pluvian. Am putea spune că între cele două vieţuitoare există un fel de prietenie. Micuţa pasăre se hrăneşte cu resturile de mâncare si parazitii de pe dinţii crocodilului. De aceea, crocodilul stă minute în şir cu gura căscată, pentru a avea parte de un „periaj” gratuit al dinţilor.
Pestișorii Remora care se deplasează pe innotatoarea dorsală a unui rechin, un mod de a-și economisi forțele și de a călători in siguranță. Ei nu doar se hrănesc cu resturi de la masa rechinului, dar și cu paraziții de pe pielea acestuia.
Nevoia de coperare apare permanent in organizațiile din zilele noastre și reprezintă o consecință firească de adaptare la viață. Ne dorim să fim cât mai integrați și mai competitivi. Pentru mulți cooperarea nu mai este o opțiune ci o necesitate.
Relațiile de muncă, cu colegii, sunt o mare provocare – o simțim cei mai mulți dintre noi. Muncim pentru că ne dorim rezultate, performanțe și beneficii, cum sunt cele financiare sau de statut, însă relațiile cu colegii și cu munca sunt tot o reflecție a propriilor noastre nevoi emoționale, vulnerabilități și sensibilități dezvoltate în timp.
Nevoia de siguranță și încrederea în relațiile de muncă se simte, cum este și firesc și la muncă. Cooperarea și colaborarea par adesea însă doar cuvinte frumoase fără să fie susținute de fapte și acțiuni concrete. Motivulpoate fi și acela că, în general există puțină experiență a unor relații sănătoase. Și pentru că implică disconfort, turbulențe, teamă, frică, furie și uneori neputință sau lipsă de cunoaștere.
Un training de comunicare sau un teambuilding nu are rezultate profunde pe termen lung dacă nu vor exista asumarea de către fiecare a propriilor lui sensibilități și vulnerabilități, a sta în conversațiile dificile, a ști să primești și feedback-ul negativ și a-ți clarifica granițele și să fii conștient de propriile tale resurse și nevoi de evoluție și transformare personală. Evoluția fiecăruia va însemna un spațiu mai sănătos pentru colegii fiecăruia pentru că suntem cu toții conectați și influențați de oamenii din viața noastră.
Persoanele interdependente își măresc șansele de succes unindu-și eforturile.
Bibliografie:
http://www.nwlink.com/~donclark/leader/leadstl.html